HOĆE DA POSTANU SRBI: Bojsi iz Mućki podneo zahtev za srpsko državljanstvo, mnogi od poznatih stranaca ga već imaju!
Foto: Kurir

prijatelji

HOĆE DA POSTANU SRBI: Bojsi iz Mućki podneo zahtev za srpsko državljanstvo, mnogi od poznatih stranaca ga već imaju!

Društvo -

Fotografija Džona Čalisa iliti Bojsija iz kultne britanske serije „Mućke”, načinjena nedavno ispred Ambasade Srbije u Londonu, munjevitom brzinom proširila se društvenim mrežama i domaćim medijima, koji su sa oduševljenjem primili vest da je glumac i zvanično podneo zahtev za državljanstvo Republike Srbije.

Bojsi
foto: Kurir

Nesuđeni agent nekretnina stekao je veliku popularnost zahvaljujući liku Terensa Obrija Bojsija, bogatog nadmenog prodavca polovnih automobila, koji među prijateljima sa društvene margine koristi svaku priliku da istakne svoju superiornost. U seriji „Mućke”, koja se i dan-danas reprizira, gledali smo ga od 80-ih godina, a ostao je upamćen po smehu koji je „ukrao” od jedne gošće u pabu, toliko karakterističnom da su ga ljubitelji kapljice posećivali samo da bi je čuli. Čalis je veliku gledanost serije na našem podneblju mogao samo naslutiti po uplatama za otkup prava na emitovanje. Zato je, kaže, i pomislio kako je reč o šali kada mu je na snimanju prišla TV ekipa iz Srbije. Prvi put je gostovao u Beogradu 2013. godine, u emisiji Ivana Ivanovića, a vratio se januara 2020. kako bi učestvovao u snimanju dokumentarnog filma „Bojsi u Beogradu”, obišavši tako mnoge znamenitosti prestonice, pa i Muzej automobila sa žutim trotočkašem kakav voze njegovi partneri u seriji Del Boj i Rodni Troter. Ovaj eksponat poslužio je i za scenu u jednoj epizodi serije „Državni posao”, u kojoj je i sam glumio.

Da bi jedan stranac dobio naše državljanstvo, potrebno je da ima više od 18 godina, da je radno sposoban i da mu je neprekidno prijavljeno prebivalište u Srbiji dugo bar tri godine. Međutim, to može biti i neko čiji bi prijem predstavljao interes za Republiku. Te uslove Čalis je ispunio ne samo promovišući našu kulturu u Velikoj Britaniji već i apelovavši na ljude, putem Tvitera, da uplate pomoć za ugrožene u poplavama, nastalim 2014. usled snažnog ciklona koji je zahvatio centralni deo Balkanskog poluostrva.

Čarls Dženkins
foto: EPA/MATTEO BAZZI

Među vlasnicima crvenog pasoša sa dvoglavim orlom Nemanjića nalaze se ponajviše sportisti koji igraju za naše klubove (npr. košarkaši Torijan Kori Volden, Čarls Dženkins, Demarkus Nelson, Ivon Anderson, bokseri Vahid Abasov i Pavel Fedorov, džudista Aleksej Nefedov, fudbaler Gabrijel Kleverson Kordova Kleo), ali i umetnici, strani investitori, državnici, jutjuberi i blogeri. Najzvučnija imena svakako su holivudske zvezde Stiven Sigal (2016) i Rejf Fajns (2017), a malo je falilo da im se pridruži Žerar Deparđe, koji je ipak prihvatio rusko državljanstvo. Preporuku da internet senzacija – Tijago Fereira dobije tu čast dao je lane Kabinet predsednice Vlade Srbije, s obrazloženjem da već godinama radi na brojnim projektima koji se tiču turističkog, ekonomskog i društvenog razvoja naše zemlje.

Iako je radi ljubavi napustio rodni Brazil, ovde je vrlo brzo našao i uhlebljenje. Upisao se na fakultet u Beogradu, a potom držao časove portugalskog jezika, koji su bili uvertira u njegovu karijeru. Pažnju je privukao blogom pod nazivom „Dobrodošli u Srbiju”, koji je promovisao i među turističkim agencijama, da bi potom sa prijateljem osnovao i svoju. Nekoliko meseci pre njega Vlada je srpski pasoš uručila Čarlsu Kateru, koji je stekao širu popularnost kao autor Jutjub kanala na kojem objavljuje video-priče o Srbiji. U januaru 2016. naše državljanstvo dobio je i biznismen Matar Suhail al Daheri, bez čijeg aminovanja nijedan emiratski dolar nije došao u Srbiju, a 2018. nekadašnji premijer iz susedne nam Rumunije Viktor Ponta, dok je takva putna isprava 2019. dodeljena i bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, osuđenoj na pet godina zatvora zbog korupcije, usled čega je bila u bekstvu.

Arno Gujon
foto: Dragana Udovičić

Nije baš svakom zaslužnom građaninu inostranog porekla ovaj dokument brzo došao u ruke. Francuski humanitarac Arno Gujon, osnivač i direktor nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo”, kao i autor knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji”, čekao više od decenije na naše državljanstvo. Ipak, u tome ga je pretekao Timoti Džon Bajford, reditelj kultnih dečjih serija „Neven” i „Poletarac” i jedan od osnivača dečjeg programa na RTS-u, koji je čak 33 godine bez njega živeo u Beogradu, bio oženjen Srpkinjom i sa njom imao decu.

(Kurir.rs/Dnevnik.rs, S. Milačić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track