STRUČNJACI ZA KURIR RAZREŠAVAJU NEDOUMICE: Kada primiti treću dozu ako ste posle dve preležali kovid?
Foto: Kurir.rs/T.S.

SAVETI

STRUČNJACI ZA KURIR RAZREŠAVAJU NEDOUMICE: Kada primiti treću dozu ako ste posle dve preležali kovid?

Društvo -

Delta soj brzo probija silne barijere, munjevito se širi, a vakcinalni imunitet posle više od pola godine kod mnogih posustaje, pa je već pitanje kada primiti treću dozu ako ste posle kompletne vakcinacije dobili kovid. Zvanična granica je najmanje mesec dana po oporavku kod lakših slučajeva, a tri kod težih. Ali najpre se treba konsultovati s lekarom da li je baš neophodno odmah to činiti, posebno zato što se zaražavanjem stekao neki novi imunitet, pa razmisliti da li sačuvati treću dozu za vreme kad isti opadne.

Svima je znano da je po protokolu neophodno sačekati najmanje šest meseci od druge doze da bi se primila ta dodatna, buster doza, ali je mnogima nepoznanica šta da rade ako su se zarazili a nisu stigli da prime treću dozu. Kad je najbolje da je uzmu, objašnjavaju nam stručnjaci.

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba, objašnjava za Kurir da treću dozu može primiti svako ko je posle dve preležao kovid i to najranije mesec dana od potpunog oporavka.

Branislav Tiodorović
foto: PRINTSCREEN rts

- Kao što je bio slučaj i kod druge doze, odnosno zaražavanja posle jedne doze, tako je i sada sa trećom - onaj ko je imao kovid, a bio s lakom kliničkom slikom ili asimptomatski, mesec dana posle potpunog ozdravljenja može da primi treću dozu. Ako je bila upala pluća i teška klinička slika, po protokolu bi trebalo sačekati najmanje tri meseca od potpunog ozdravljenja, koje je potvrđeno i laboratorijski i radiografski - objašnjava za Kurir prof. Tiodorović.

On naglašava da je i kod treće doze izuzetno važna uloga izabranog lekara ili specijaliste jer je treća doza upravo preporučena najosetljivijim kategorijama - onima s hroničnim i autoimunim bolestima, transplantiranim organima... čiji je imunitet već veoma narušen osnovnom bolešću.

- Svakako nijedna doza i nijedna vakcina ne smeju da se prime pre konsultacije s lekarom, pa tako i ova buster. Doktor je taj koji će dati konačnu reč kada je pravo vreme za nju ako je pacijent posle dve doze imao kovid - ističe prof. Tiodrović i napominje da se treća doza, sa kovidom ili bez njega između nje i druge, svakako ne sme primiti pre nego što istekne šest meseci od druge.

A da li je opravdano primiti treću dozu čim isteknu ti rokovi po protokolu, imajući u vidu da je samim zaražavanjem stečen prirodni imunitet ili sačekati malo da opadne titar antitela, pa onda ga pojačati buster dozom.

- Dobro pitanje, i tu bi trebalo razmisliti da se sačeka malo s trećom dozom jer je verovatno i sama infekcija napravila određeni titar antitela. Iako se to da izmeriti, preporučujem da se ljudi ne rukovode time prilikom odlučivanja, već da se svaki pacijent konsultuje sa svojim lekarom jer, kao što stalno naglašavamo, sve je individualno i izabrani lekar najbolje zna da preporuči imajući u vidu da li pacijent ima neke hronične bolesti ili slabosti imuniteta - naglašava Tiodorović.

Zoran Bekić
foto: Printscreen/RTS

I dr sci. med. Zoran Bekić, direktor DZ Savski venac i direktor vakcinalnog punkta Sajam, ističe da je, da bi neko dobio treću dozu vakcine, potrebno da prođe 180 ili više dana od aplikovanja druge doze.

- Ako je neko posle druge doze dobio koronu, preporuka je da se treća doza aplikuje tri meseca ili više nakon preležane korone uz uslov da je prošlo minimum 180 dana od aplikacije druge doze - navodi za Kurir dr Bekić.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track