TRAJE TRI-ČETIRI DANA ISCRPI ORGANIZAM, POJEDINCI ZAVRŠE NA INFUZIJI: Evo koji su simptomi virusa koji hara Srbijom i kako se leči
Foto: Shutterstock

virus

TRAJE TRI-ČETIRI DANA ISCRPI ORGANIZAM, POJEDINCI ZAVRŠE NA INFUZIJI: Evo koji su simptomi virusa koji hara Srbijom i kako se leči

Društvo -

Sa polaskom dece u školu, mališana u vrtiće i povratkom ljudi s letovanja pojavio se i stomačni virus koji uveliko hara Srbijom. Čitave porodice su zaražene jer se lako prenosi, a deca imaju malo teži i duži oporavak od odraslih. Pravi probleme tri-četiri dana i veoma iscrpljuje organizam, pa pojedinci završe i na infuziji.

Lekari kažu da su simptomi ovog virusa mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje, dijareja, a retko povišena temperatura. Usled gubitka elektrolita javlja se i malaksalost.

- Karakteristično kod ovih infekcija je što su eksplozivne, brzo razviju kliničku sliku, ali dolazi i do rapidnog oporavka. Ove virusne infekcije se prenose dodirom, konzumacijom neopranog voća ili povrća i drugo. Zbog toga se lako širi kod dece i odraslih. Prvi simptomi su prodorni i sekantni bolovi u stomaku, učestale tečne stolice, ali i ne tako često povišena temperatura - objašnjava za Kurir dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć:

dr Radmila Šehić, Radmila Šehić
foto: screenshot KCN

- Temperatura može da se javi kao odbrambeni mehanizam od virusa. Najčešće ide do 38,5 i ne treba je skidati. Međutim, ukoliko pređe 38,5, onda se mora uzeti lek. Ona navodi i da je povraćanje obavezno praćeno mučninom. - Zbog naglog gubitka tečnosti čovek oseti slabost u ekstremitetima, malaksalost i gubitak snage. Oporavak može da traje do nedelju dana, ali virus jenjava posle tri-četiri dana, kada se smanjuje mučnina i broj stolica. Kod dece je to malo duže, jer je stomačni virus za njih malo ozbiljniji nego što je to kod odraslih.

02:32

Dr Stojanović o stomačnom virusu koji hara Srbijom

Prema njenim rečima, kod stomačnog virusa je neophodno nadoknađivanje tečnosti u vidu rehidratacionih voda, supa, infuzija za oralnu upotrebu, poput "orosala", jer je neophodno nadoknaditi izgubljene soli, šećere i minerale. - Sok od paradajza je dobar za nadoknađivanje kalijuma. Za bolove u stomaku treba koristiti blagi analgetik koji će smanjiti prenadražajnost creva - kaže dr Šehić i naglašava da nikako ne treba zaustavljati proliv jer se kroz stolicu gubi izazivač infekcije:

- Može se koristiti probiotik kako bi se poboljšala crevna flora. Ovo je praskava infekcija koja kod dece izaziva proliv i za njih je malo opasnija zbog gubitka tečnosti, pa moraju istog časa da se rehidriraju. Nekada se moraju i hospitalozovati kako bi se detetu dala infuzija. Zbog toga je kod dece malo duži oporavak.

ČINJENICE/ Kako lečiti stomačni virus

- Nadoknaditi tečnost u organizmu rehidratacionim vodama, supama, "orosalom"

- Sok od paradajza nadoknađuje kalijum

- Blagi analgetik protiv bolova u stomaku

- Probiotik

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track