00:39

POČEO PRAJD: Veliki broj ljudi okupljen u centru grada, policija na svakom koraku (KURIR TV)

"ljubav je zakoN"

ODRŽAN PRAJD U BEOGRADU: Šetnja, pa žurka! Kuma Nataša Bekvalac držala govor i pevala (KURIR TV)

Društvo -

Danas je u Beogradu održan Prajd.

Okupljanje pripadnika LGBTI+ zajednice povodom beogradskog Prajda počeo je u 16.30 u parku Manjež, a posle obraćanja kume Nataše Bekvalac, povorka je krenula u tradicionalnu šetnju "za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja". Nešto posle 18.30 učesnici Prajda su se vratili u park Manjež i započeli žurku, na kojoj je, pored Nataše Bekvalac, pevala i Sara Jo i mnogi drugi.

1 / 5 Foto: Stefan Stojanović

Učesnici su bili mahom u duginim bojama, Istakli su i transparente "Sve je to ljubav", "Šetamo i za one koji to misu mogli", "LGBTI+ prava su ljudska prava"...

Pristuni su bili i predstavnici diplomatskog kora, više zemalja, obučeni u svetlo plave majce sa natpisom "Ljubav je zakon".

"Velika mi je čast i ogromno zadovoljstvo što sam ovogodišnja kuma Prajda. Sem što mi je čast i zadovoljstvo, na meni je i velika odgovornost i trudiču se da budem dostojna ove predivne titule", rekla je Nataša Bekvalac.

Kazala je i da zvanje "kume Prajda" nije samo potvrda njenog rada, već i potvrda života koji je do sada vodila.

"I slobodno mogu da kažem da nisam ovde kao podrška LGBT+ populacije, već kao deo nje", poručila je Bekvalac.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

Na potezu od Terazija do trga Slavija, što je centralni gradski pravac, bili su razmešteni korodoni žadarmernije, sa štitovima i drugom opremom na sebi koja se koristi kod demonstracija, od po nekoliko desetina u jednom kordonu. Snage policije su osigurale da Prajd protekne bez problema.

1 / 16 Foto: Stefan Stojanović

Kako su organizatori ranije naveli u saopštenju, zahtevi Prajda ostali su slični kao i prethodnih godina, a posebna pažnja posvećena je usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama.

1 / 7 Foto: Stefan Stojanović

Među zahtevima su se našli i usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu, kao i brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

1 / 12 Foto: Zorana Jevtić

Zahtevalo se i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

1 / 17 Foto: Stefan Stojanović

Nedelja ponosa počela je 12. septembra, a obuhvatila je preko 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track