BUNT RODITELJA: Deca nam uče informatiku bez kompjutera, a tokom fizičkog sedeće u učionici! ŠKOLA: Bezbednost je prioritet
Foto: Kurir

PROBLEMI U OSNOVNOJ ŠKOLI "DRAGAN LUKIĆ" S BEŽANIJSKE KOSE

BUNT RODITELJA: Deca nam uče informatiku bez kompjutera, a tokom fizičkog sedeće u učionici! ŠKOLA: Bezbednost je prioritet

Društvo -

Deca nam imaju informatiku, ali kompjutere ne pipaju, fizičko će biti sedenje u učionici, a tehničko bez upotrebe pribora, suština je žalbe nekolicine roditelja Osnovne škole "Dragan Lukić" s Bežanijske kose upućene Školskoj upravi grada Beograda.

Roditelji su napisali da je sve to kršenje plana Ministarstva prosvete po afinitetu nastavnog osoblja, te mole da Školska uprava preispita sistem rada u OŠ "Dragan Lukić".

- Naša deca nemaju praktičnu nastavu iz informatike, sklonili su im tastature i miševe, ni nastavnica nema laptop, tako da imaju predavanje o komandama iz Vorda, a sve to zamišljaju u glavi. I sve pod izgovorom da nemaju način da dezinfikuju kompjutere. Predlagali smo rukavice i prskanje alkoholom, ali je direktorka izjavila kako im to nije u planu i programu - kaže za Kurir jedna mama, koja želi da ostane anonimna, a ime je poznato redakciji.

škola
foto: Shuterstock

Takođe, roditelji se žale što će "fizičko imati još koji dan napolju dok je lepo vreme, a potom predavanja u učionici i tako do aprila".

- Pritom salu imamo, izdaju je uredno. Znači, mogu da upišem dete na neki sport, ali ono ne sme da ima fizičko u sali jer ne mogu da je dezinfikuju - kaže ova mama i dodaje da "nigde u zakonu ni u novim merama ne piše da ne sme da se održava informatika, fizičko", kao i da u drugim školama te časove imaju regularno.

Žalili su se Školskoj upravi i što iz predmeta Tehnika i tehnologija đaci ne koriste pribor.

Svetlana Konta, zamenica direktorke OŠ "Dragan Lukić" izjavila je za Kurir da ova škola ima više od 1.500 đaka i više od 100 zaposlenih, te da sve moraju da prilagode preporukama Ministarstva prosvete i Tima za škole.

- Naš prioritet je bezbednost dece u jeku pandemije. Svi naš kabineti opremljni su i računarima i projektorima. Doneli smo odluku da se nastava ne izvodi na računarima jer tehnički nije izvodljivo da se posle svakog časa dezinfikuju tastature i miševi i to za pet minuta, koliko traje odmor. Roditelji uopšte ne žele da čuju obrazloženje. Razmišljali smo i da deci dajemo rukavice, ali koliko god da ih opominjete neki imaju problem i sa nošenjem maske, pa tek ne bi nosili rukavice - navela je Konta i dodala da se za taj predmet koristi kabinet u kome nastavik ima svu potrebnu opremu. Praktični rad deca rade kod kuće jer većina dece ima računare, a prošle godine su đacima lošijeg materijalnog stanja dali na korišćenje tablete koje su ranije koristili nastavnici.

Preporučeno je da se fizičko, navodi Konta, odvija napolju sve dok je lepo vreme.

- Da li mislite da će sve do aprila biti kiša i sneg (prema navodima roditelja)? Kada je baš loše vreme, deca će biti u učionici jer taj predmet se zove Fizičko i zdravstveno vaspitanje, pa treba da imaju i određenu teorijsku nastavu. Naša sala je velika ali bi trebalo da je koriste dva odeljenja istovremeno, što je 50-60 dece. I mogli bismo da je podelimo na dva i ona sama nije toliki problem, ali jesu svlačionice. Po uputstvu treba obezbediti najmanje metar između svakog deteta dok se presvlače kao i dezinfekciju prostorta između časova, a to je nemoguće. Moramo prvo da mislimo na bezbednost dece i da se prilagodimo svim uputstvima nadležnih u vezi sa sprečavanjem širenja virusa - istakla je Konta i dodala da salu izdaju regularno u vreme kada nema nastave.

U vezi s tehničkim napominje da su tu nastavnici, kao i prošle godine, maksimalno organizovani imajući u vidu bezbednost dece. Da se nastava odvijala u učionicama a ne kabinetima opremljenim za praktičnu nastavu.

I ovo je sporno

Uzimaju pare od sale, a mi kupujemo ubruse, sapune...

- Salu izdaju punom parom nekim privatnim školama sporta, a mi svakog meseca donosimo papir za kopiranje, ubruse, tečni sapun, maske, alkohol, ko kako može. Gde su i za šta se koriste te pare od izdavanja fiskulturne sale - kaže ova mama, na šta Konta odgovara:

- Škola kupuje i sva sredstva za higijenu, i ubruse za sve toalete. Možda su roditeljli u celodnevni boravak u školi, nešto dodali ali to koriste njihiva deca, a ne sva u školi, a škola ne traži nikome ništa.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track