02:33

TEŠKO SE PREPOZNAJE, A SVE JE ČEŠĆA BOLEST MLADIH, LEČENJE OTEŽANO: Dva pika ispoljavanja Kronove bolesti

KURIR TELEVIZIJA

TEŠKO SE PREPOZNAJE, A SVE JE ČEŠĆA BOLEST MLADIH, LEČENJE OTEŽANO: Dva pika ispoljavanja Kronove bolesti

Društvo -

Zapaljenske bolesti creva se najčesće javljaju kod mladih osoba, radno aktivnog stanovništva u trećoj i četvrtoj deceniji života, ali se sve češće javljaju i u dečijem dobu.

"Kronova bolest je oboljenje digestivnog trakta, bolest je doživotna. Ima dva pika ispoljavanja. Prvi pik je u radno sposobnoj populaciju, ali može da pogodi i stariju generaciju i pedijatrisku, gde je teže lečenje zbog agresivnosti bolesti. ", naveo je gastroeneterolog Srđan Marković.

Doktor je naveo da je suština u hronicitetu bolesti.

doktor Marković
foto: Kurir Televizija

"Svaki proliv koji traje duže od mesec dana jeste hronični i zahteva ispitivanje. Pacijenti ne treba da se stide svojih tegoba, uvek treba jasno da kažu, kako bi se bolest otkrila na vreme, i da u pravo vreme odu gastroeneterologu.", istakao je Marković.

On navodi da je prvi signal krv u stolici, i to je alarmni simptom.

"Ima ljudi koji prepisuju to hemoroidima, što nije isključeno, ali svaka krv u stolici zahteva pregled doktora, koji će aparatom otkriti o čemu se radi. "

Ipak, krv u stolici nije glavni simptom, kako Marković navodi, znak za kronovu bolest može biti i zastoj u rastu, dijareja...Ipak, ono što je najvažnije jeste brza poseta lekaru kako bi pacijent dobio terapiju i kako bi ona na vreme što bolje delovala.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track