NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIVA KAKVI ĆE BITI OKTOBAR I NOVEMBAR: Kada se očekuje pad temperature i više padavina
Foto: Printscreen/RTS

nagli vremenski obrti

NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIVA KAKVI ĆE BITI OKTOBAR I NOVEMBAR: Kada se očekuje pad temperature i više padavina

Društvo -

"Rolerkoster" vremenskih prilika ili nagli vremenski obrti i temperaturne razlike sve su prisutniji, a to smo doživeli i tokom sedmice koja je iza nas.

Nedeljko Todorović je rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu. Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena.

"Naveo bih čestinu pojave sušnih i toplih leta. Njihova čestina se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta", kaže Todorović.

Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

"Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta", kazao je Todorović.

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

Nedeljko Todorović
foto: Printscreen/RTS

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen.

"U Beogradu je to malo ublaženo, jer je Beograd toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd. U oktobru je desetak, 12 stepeni, a u Zaječaru, amplituda može da bude i do 22-23 stepena", naveo je Todorović.

I dalje, napominje, imamo i proleće i jesen. Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede pad temperature.

"Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva", naglasio je Todorović.

Ako se ravnamo po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

"Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu", zaključio je meteorolog Todorović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track