PROFESOR KOČOVIĆ ZA KURIR: Do kraja četvrtog talasa čeka nas još mnogo, imamo lagani pad, ALI LAKO MOŽE BROJKA OPET DA SKOČI
Foto: Printscreen/TV Pink

MATEMATIKA JE JASNA

PROFESOR KOČOVIĆ ZA KURIR: Do kraja četvrtog talasa čeka nas još mnogo, imamo lagani pad, ALI LAKO MOŽE BROJKA OPET DA SKOČI

Društvo -

Mi smo u četvrtom talasu od 2. jula, i on će trajati do 18. decembra

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović za Kurir je ranije rekao da se pad broja zaraženih očekuje 30. septembra. I zaista, prema njegovim rečima, do pada je došlo, ali je u pitanju lagani pad.

- Pad je krenuo 30. decembra, trebalo je da pada za mnogo veći broj, ali je pad laganiji. Mi pad beležimo več 12 dana, ali se sve odvija veoma sporo - rekao je on za Kurir i upozorio da neki mali poremećaj u narednim danima može blagi pad da pretvori opet u rast.

Kočović je mišljenja da već 8. oktobra možemo očekivati da trajno budemo na ispod 5.000 zaraženih dnevno. Kako kaže, do sada smo imali tri talasa, ali jedan međutalas u trećem talasu, beležili smo malo pad pa rast, i četiri vrha.

Ipak, ni u jednom dosadašnjem talasu nismo imali tako spor pad i pik kao sada.

- Mi smo u četvrtom talasu od 2. jula, i on će trajati do 18. decembra. To će biti ukupno 180 dana, a tek smo u 99 danu. Treba izdržati, moramo biti disciplinovani i vakcinisati se, jer se sve ove brojke odražavju i na bolničke kapacitete. Kad su u pitanju kovid ambulante, svakodnevno imamo tri do pet hiljada imamo više zaraženih nego izlečenih, bolnice su pune po Srbiji. I ako kapaciteta ima, cilj je da ovo stane, i da napokon dođemo barem do izjednačenja ove dve brojke, ako ne i do pada - rekao je on.

Kočović je takođe istakao da smo u prethodnih 30 dana imali koeficijent od između 500 i 1.300 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Sporo je raslo, i sporo padalo - rekao je on, i dodao da je važno da su brojke lagano krenule da padaju i da se nada da će taj trend da se nastavi.

(Kurir.rs/S.Trajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track