FAJZER IMA TABLETE KOJE BLOKIRAJU KORONU: Sprečavaju virusu da se širi, biće u prodaji do kraja godine?
Foto: Profimedia

SPAS!

FAJZER IMA TABLETE KOJE BLOKIRAJU KORONU: Sprečavaju virusu da se širi, biće u prodaji do kraja godine?

Društvo -

Lek protiv kovida, čiju je nabavku najavio predsednik Srbije, trebalo bi da kod zaraženih smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma i bude prevencija onima koji su bili u bliskom kontaktu sa inficiranim

"Fajzerove" tablete protiv koronavirusa, čiju je nabavku najavio predsednik Srbije, trenutno su u fazi kliničkog ispitivanja na velikom broju ljudi, a ako sve prođe kako treba, ovaj lek bi, prema procenama, mogao biti spreman za upotrebu do kraja godine.

Naime, farmaceutska kompanija "Fajzer" saopštila je nedavno da je pokrenula drugu fazu velikog kliničkog ispitivanja oralne tablete protiv koronavirusa, koja bi bila namenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba čiji su članovi porodice zaraženi tim virusom. Takav lek bi mogao da ima dvostruku namenu - da zaraženim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma ili da bude kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim.

- Verujemo da bi ovaj tretman mogao da pomogne u ranom zaustavljanju razmnožavanja virusa, potencijalno bi mogao da spreči širenje zaraze kod ljudi koji su u kontaktu sa inficiranim osoba ili da uspori početak infekcije - izjavio je dr Mikael Dolsten, glavni naučni direktor "Fajzera".

Prema njegovim rečima, taj lek bi bio komplementaran vakcinama protiv koronavirusa. Lek nazvan za sada šifrom PF-07321332 osmišljen je kao pilula koja bi se pila sa čašom vode u kućnim uslovima, tako da bi se potencijalno mogla prepisati na prvi znak infekcije ili na prvu svest o izloženosti, bez potrebe za hospitalizacijom pacijenata.

Lek PF-07321332 pripada tipu koji se naziva inhibitor proteaze, a kako je objašnjeno u saopštenju, dizajniran je da blokira aktivnost ključnog enzima potrebnog za umnožavanje koronavirusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira, starijeg leka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za infekciju HIV. Inače, nakon uspešno sprovedene prve faze ispitivanja tokom aprila i maja, "Fajzer" je drugu fazu kliničkog ispitivanja antikovid pilule započeo krajem septembra na do 2.660 zdravih odraslih učesnika starosti 18 i više godina, koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedinac sa potvrđenom simptomatskom infekcijom kovidom.

Iz ove farmaceutske kompanije nisu mogli da preciziraju kada će tačno novi lek protiv koronavirusa biti u primeni jer to zavisi od uspeha kliničkih ispitivanja i dobijanja dozvole za distribuciju. Ipak, podsećajući da je "Fajzeru" trebalo manje od godinu dana da napravi vakcinu i počne da vakciniše ljude, britanski Telegraf je pozivajući se na svoje izvore nedavno preneo da bi pilule PF-07321332 mogle biti spremne do kraja ove godine.

Na to da bi lek uskoro mogao biti dostupan, upućuje i najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija ušla u pregovore o nabavci novih lekova za koronavirus.

- Radi se o inovativnim novim lekovima koji mogu dobro da zaštite od korone. Mi razgovaramo i sa "Fajzerom" o tabletama koje su skupe. Život je najskuplji i najvažniji - rekao je Vučić u Dubaiju, posle sastanka sa princom šeikom Muhamedom bin Zajednom el Nahjanom, i dodao da su Ujedinjeni Arapski Emirati naručili prve male količine ovih lekova koji su veoma skupi.

O "magičnoj piluli"

- Oralne antikovid tablete bi se prepisivale na prvi znak infekcije ili na prvu svest o izloženosti - Koriste se oralno i u kućnim uslovima - Uzimaju se pet dana na svakih 12 sati - Pilula je dizajnirana tako da blokira enzim koji je potreban virusu da bi se umnožio

Traže odobrenje za hitnu upotrebu

"Merkove" pilule koštaće 700 dolara

Na proizvodnji antikovid pilula u istraživačkim fazama rade i farmaceutske kompanije "Roš" (Roche) i "Merk" (Merck). Američki "Merk" saopštio je u petak da je njegova eksperimentalna pilula molnupiravirom za osobe obolele od kovida 19 prepolovila smrtnost i broj hospitalizacija, a ukoliko dobije odobrenje za hitnu upotrebu od FDA, koje će zatražiti "što je pre moguće", mogao bi da dostigne godišnju prodaju od preko 10 milijardi dolara. "Merk" ima ugovor sa američkom vladom koji predviđa cenu od 700 dolara za kurs lečenja molnupiravirom.

Lekovi protiv kovida u upotrebi

- Remdesivir - skraćuje tok lečenja i ima manje nuspojava od drugih lekova koji su korišćeni u borbi protiv kovida. Lek je u Srbiji dostupan od oktobra prošle godine. Koristi se samo u bolničkim uslovima intravenski.

- Bamlanivimab - daje se putem intravenske infuzije i za lečenje je potrebna samo jedna doza koja košta oko 2.000 evra. Srbija je u aprilu dobila oko 2.000 doza ovog leka koji pripada grupi monklonskih antitela.

- Favipiravir - kineski lek protiv koronavirusa koji sprečava razmnožavanje virusa u organizmu i zato je važno da ga pacijenti počnu uzimati najkasnije peti dan od početka simptoma. U Srbiji se u tabletama primenjivao isključivo u bolnicama do kraja marta, kada je 11. verzijom protokola za lečenje kovid pacijenata omogućeno da ga pacijentu prepiše i lekar u kovid ambulanti - EXO-CD24 - zovu ga i "magični metak", inovativni lek protiv citokinske oluje kod kovid pacijenata.

Treća faza ispitivanja će se završiti u Izraelu do kraja 2021. Za sada, efikasnost mu je oko 90 odsto, odnosno toliko pacijenata sa teškom formom kovida moglo je da bude otpušteno iz bolnice za pet dana pošto su primali EXO-CD24.

- Deksametazon - deluje tako što prigušuje imunosistem tela. Može da se koristi samo za pacijente koji su priključeni na kiseonik ili respirator. U manjim dozama smanjuje smrtnost od korone za trećinu, a kod pacijenata na respiratoru za 20 odsto.

- Tocilizumab - povećava imunološki odgovor i odbrambenu snagu organizma, blokira protein interlukin-6 i tako sprečava citokinsku oluju kod teško obolelih.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track