Sremska Mitrovica je GRAD GDE POSTOJI EKO VRTIĆ - Učestvujući u prirodi, deca stiču veliko iskustvo
Foto: Sremska Mitrovica živi

Sremska Mitrovica je GRAD GDE POSTOJI EKO VRTIĆ - Učestvujući u prirodi, deca stiču veliko iskustvo

Društvo -

Vaspitači iz Predškolske ustanove “Stonogica” u Sremskoj Mitrovici, počeli su da uviđaju da se mališani sve više upoznaju sa svet kroz ekranu, a sve ga manje samostalno istražuju u prirodnom okruženju. Zato su postepeno svoj program prilagođavali tome da deca što više borave u prirodi, istražuju i ispituju je i tako stiču jedno posebno iskustvo.

“Deca u malom ekranu imaju mogućnost da vide veliki svet što nije loše. Zapravo smo mi taj mali ekran prilagodili tako da deca razumeju da se taj veliki svet nalazi svuda oko njih. Ideja je naišla spontano, kako su drugari počeli da pristižu u Stonogicu, uviđanjem nekog recimo, nazvala bih problema, a to je problem otuđenosti dece od prirode i obrnuto, prirode od dece”, rekla je Vesna Stanimirović, direktorica i vaspitačica u Vrtiću “Stonogica”.

Učešćem u jednom međunarodnom projektu, Predškolska ustanova “Stonogica” je postala Eco-School. Devojčice i dečaci iz ovog vrtića ne koriste igračke koje pokreću baterije, njihov svet su životinje, biljke, insekti, obala bare na koju izlaze. Oni se uče da sade biljke, da čiste okolinu, da hrane labudove, oni uče šta su to prirodni materijali. Na jednom malom prostoru pomoću prirode otvaraju svoj um.

Eko vrtić
foto: Sremska Mitrovica živi

“Učimo decu da dele prirodu koja ne pripada samo nama. Aktivnosti kojima se deca bave se tiču zaštite životne sredine. Učestvujući, živeći i radeći u prirodi i kroz prirodu, deca zapravo stiču mnoga znanja i iskustva. Ono što je veoma svojstveno dečjoj prirodi jeste da oni istražuju, otkrivaju, tako što će biti direktni učesnici u svemu tome. a program po kojem radimo, zapravo to njima i omogućava. Deca su taktilni i vizuelni tipovi ličnosti, pa samim tim, ako dodirnu, osete, teksturu, boju, prepoznaju, oni uče na takav način”, rekla je Vesna Stanimirović za Sremska Mitrovica živi.

Sremska Mitrovica živi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja