00:19

Šta se jelo na Samitu nesvrstanih

šta se jelo na samitu nesvrstanih

PRAVA SRPSKA KISELA! Da ne poverujete čime se Kinez oduševio na Samitu nesvrstanih! Kuvar Vlada otkriva šta je bilo na meniju

Društvo -

BEOGRAD - Povodom šezdesete godišnjice prvog Samita nesvrstanih u Beogradu je početkom nedelje boravilo više od 100 stranih delegacija.

Vest o skupu koji se dešava u Srbiji obišla je čitav svet, a reka ljudi radila je na dočeku, obezbeđivanju ali i ugošćavanju stranaca koji su došli u Beograd.

jelovnik, meni, Samit nesvrstanih
foto: V.R.

Među njima je bio i mladi kuvar Vlada - Vladimir Rajnić iz Negotina koji trenutno radi kao pomoćni kuvar u jednom beogradskom baru ali se s neverovatnim žarom školuje za kuvara jer taj posao, kako kaže, obožava!

Vlada nam je rekao da nije bilo nimalo jednostavno nahraniti i poslužiti skoro 1.000 zvanica ovog skupa, ali i otkrio poneki detalj iz menija za strane državnike.

jelovnik, meni, Samit nesvrstanih
foto: V.R.

Na pitanje šta se gostima najviše dopalo, Vlada kaže da su se najviše služili srpskim tradicionalnim specijalitetima a da su za goste iz Kine , na njegovo iznenađenje, najprivlačnije bile zelene jabuke!

- Prava srpska kisela, rekao mi je oduševljeno jedan Kinez, kaže Vlada i dodaje da su im se svidele lazanje, ćevapi i pekarski krompir pa su ga opet tražili kad ga sutradan nije bilo na meniju.

Od egzotike tu je bila pileća salata u kineskom sosu, biftek salata, biftek u sosu od borovnice, pastrmka, kapreze salata...

jelovnik, meni, Samit nesvrstanih
foto: V.R.

Od tradicionalnih jela tu su bile i proja, gibanica, pite sa sirom, mesom, pečurkama, ajvar, sarme u listu od blitve pa punjene tikvice... Prava gozba!

A od slatkiša princes krofne, baklave, tulumbe, umašice...

jelovnik, meni, Samit nesvrstanih
foto: V.R.

Koliki je to posao bio svedoči i činjenica da su dostavljana dva-tri kamiona hrane dnevno kojom se gostilo skoro 1.000 ljudi.

00:19

Šta se jelo na Samitu nesvrstanih

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track