RESPIRATOR ILI DOSTOJANSTVENA SMRT: Dr Ognjen Gajić s Mejo klinike za Kurir o lečenju najtežih bolesnika
Foto: privatna arhiva

OTVORENO

RESPIRATOR ILI DOSTOJANSTVENA SMRT: Dr Ognjen Gajić s Mejo klinike za Kurir o lečenju najtežih bolesnika

Društvo -

Svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih doktora na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD u intervjuu za Kurir govorio i o pacijentima na respiratoru.

Na našu konstataciju da je izjavili da respirator ne može pomoći ni kvalitetu života ni olakšanju smrti, prof. Gajić je kazao da to nije tačna interpretacija.

- Istina je da u nekim slučajevima intubacija i invazivna mehanička ventilacija ne mogu povratiti zadovoljavajući kvalitet života, ali kod mnogih bolesnika su to uspješne i spasonosne intervencije kad neinvazivne metode liječenja nisu dovoljne. Liječenje intubiranih kovid bolesnika je dugo, ukupno preživljavanje oko 50%, a preživjeli često imaju posljedice u smislu fizičkih, psihičkih i kognitivnih smetnji. Uprkos posljedicama, većina bolesnika koji prežive je nedvojbeno sretna da je bila na respiratoru - kazao je prof. Gajić i dodao:

- S druge strane, ljudi u poznoj životnoj dobi ili sa teškim komorbiditetima, koji imaju malu šansu za oporavak, imaju pravo da izaberu i odbiju dugotrajno liječenje na respiratoru i umjesto toga se kod njega fokusira na ublažavanje tegoba i dostojanstvenu smrt. Tako je u Sjevernoj Americi, Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama, ali koliko znam, još nije zakonski regulirano na Balkanu.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track