01:33

EKOLOG UPOZORAVA: Naša generacija će živeti kraće nego generacija naših roditelja

da li ima razloga za zabrinutost

POJAČANA ZAGAĐENOST VAZDUHA Ekolog upozorava: Naša generacija će živeti manje nego generacija naših roditelja

Društvo -

Iako je pre nepunih 10 dana Institut za javno zdravlje saopštio da je zagađenje u Beogradu „prihvatljivo“, sada imamo situaciju da smo prvi na svetu, ali u trci koju niko ne želi da pobedi. Beograd je juče ponovo bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

Prema podacima sajta IQAir, prestonica Srbije se nalazila na prvom mestu po zagađenosti, a iza sebe je ostavila indijski Nju Delhi, Karači u Pakistanu i kineski Vuhan. Samo nešto manja zagađenost bila je u još nekoliko gradova u Srbiji. Tako je Niš u isto vreme, prema podacima sajta AirVisual, zauzeo 9. mesto u Srbiji po zagađenosti vazduha, a i Pirot se nalazio u takozvanoj crvenoj kategoriji, pošto su i u ovom gradu jutros zabeležene veće vrednosti štetnih čestica u vazduhu. Osim toga, pojačana koncentracija zagađenja zabeležena je u Obrenovcu, Užicu, Čačku i Boru.

Usijanje dana, Dejan Zagorac, Goran Belojević
foto: Kurir

- Ko i kako meri zagađenost u Srbiji? - Šta (ne)treba raditi kada je povišen nivo zagađenja?

Gosti večerašnjeg "Usijanja" su: Dejan Zagorac - ekolog i dr Goran Belojević -šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom.

Urednik i voditelj emisije je Slaviša Veselinović.

- Osećam se poraženo, posle toliko godina napora na unapređenju životne sredine, opet ništa, koliko god se radi na kraju se ispostavi da se i dalje trujemo. Rešenje postoji ali je dugoročno, kaže Zagorac.

Usijanje dana, Dejan Zagorac
foto: Kurir

- Ne umire se od aerozagađenja, već od drugih bolesti, a aerozagađenje doprinosi da se umire od tih bolesti, jer se vazduh zagađen direktno odražava na umiranje, otrovne čestice ulaze u telo, krvne sudove, doprinose zapaljenju, što je prvi stepen arteloskleroze, kaže Belojević.

- Mnogo je važno da li su kvalitetni benzin i ugalj, ako su loši, više je čestica loših, kaže Belojević.

- Najveći broj čestica dolazi od termoelektrana u okolini, sve to stvara mešavinu zagađenja, uz naš nezdravi način života dobija sinergijski negativni efekat, sad se govori da će naša generacija živeti kraće nego generacija naših roditelja. Koristi se loš ugalj, lignit za pravljenje struje, dosta ostaje jalovine, odu materije u vazduh, to je jeftinije dobijanje struje, ali na duže staze je skuplje, u životnoj sredini nema jeftinih rešenja, kaže Zagorac.

- Industrijska revolucija i razvoj saobraćaja sa urbanizacijom su doneli vee zagađenje, ubrzano rastu gradovi, a kvalitet vazduha se tu sve više pogoršava, kaže. Treba saditi sve više drveća koje pročišćava vazduh, to bi moglo da bude rešenja za Beograd, jer zelenilo velikim delom prihvata i filtrira aerozagađenje, mada drveće u gradu živi manje nego van grada. Odlična je muška topola, jasen, javor, to botaničari znaju bolje, mislim da bi "zeleni Beograd" bio mnogo manje zagađen,kaže Belojević.

Usijanje dana, Goran Belojević
foto: Kurir

- U Parizu se mnogo drveća zasadilo na bivše parkinge, i u Beču se stalno proširuju pešačke zone, treba primenjivati ideje zelene ekonomije. Može i da se uvede sistem par-nepar, ili nešto sluičnoi, moramo da izađemo iz zone konfora, da motivišemo ljude da koriste javni prevoz, da se čak i rzamišlja da se ugase neke termoelektrana u ovakvim periodima, ali za to državu neko treba da pristisne, da to bude na dnevnom redu, kaže Zagorac.

- Ne možemo samo da se uzdamo u košavu, ona zagađenje odnosi na polja, to ipak dugoročno nije rešenje. Jedan od najugroženijih gradova je Kosjerić, zbog cementare. Merna mesta postoje po čitavoj Srbiji, kaže Zagorac

- Vazduh ne sme da ima miris, od toga se treba skloniti, prozore u kući zatvorite dok je veliko zagađenje, otići negde u parkove u prirodu, ktamo gde su zelene zone bolje je. Ako se bavite fizičkomaaktivnošću, trči se ili vozi bicikl tamo gde je čistiji vazduh, kaže Belojević.

00:49

DR BELOJEVIĆ O POSLEDICAMA AEROZAGAĐENJA: Najugroženija je ova kategorija ljudi

- Zamislite kako bi bilo kad bi svako uzeo kesu i rukavice i čistio okolinu. Najugroženiji su bolesni ljudi, imate stare koji su odličnog zdravlja, generalno bolest donosi podložnost nepovoljnom delovanju ekoloških činilaca. Mogu se i koristiti maske protiv zagađenog vazduha, kaže Belojević.

- Kad je u pitanju životna sredina mislim da vlast treba da radi zajedno sa nevladinim organizacijama, kaže Belojević.

- Pomenuo bih nove aktivnosti Grupe 27 koja se bavi ekologijom, kaže Zagorac.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:51

LJUDE BOLI GLAVA, POVRAĆAJU, TEŠKO DIŠU: Zagađenje vazduha u Beogradu OPASNO PO ZDRAVLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track