Sednica vlade o dolasku ruskog aviona
Foto: Print Screen

Letelica

Sednica vlade o dolasku ruskog aviona

Društvo -
Kako je objašnjeno, vlada mora da donese odluku koja omogućava dolazak ruskog aviona u Srbiju

BEOGRAD - Vlada Srbije održaće večeras sednicu, na kojoj će biti doneta odluka o dolasku aviona iz Rusije koji treba da pomogne u gašenju požara, rečeno je u vladi.

Kako je objašnjeno, vlada mora da donese odluku koja omogućava dolazak ruskog aviona u Srbiju.

Avion tipa "berijev 200" u subotu će iz Rusije stići u Srbiju kako bi pomagao u gašenju požara, najavio je danas ranije premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je sa ministrom za vanredne situacije Rusije Vladimirom Pučkovim dogovorio da avion pomogne u gašenju požara ne samo narednih dana, već da u Srbiji ostane do sredine oktobra, odnosno do kraja letnje sezone.

Nosivost aviona "berijev 200" je 12 tona vode, a kako je rekao Dačić, ova pomoć će biti više nego dobrodošla.

On je podsetio da je ta letilica već bila u Srbiji i to prošle godine kada je uspešno gasila požare.

Vlada Srbije je, radije efikasnijeg gašenja požara, na večerašnjoj sednici donela odluku da od Vlade Ruske Federacije zatraži da sutra u Niš pošalje svoj avion "Berijev 200" a da ruski helikopter "Kamov" produži boravak u Srbiji u periodu do 1. oktobra.

"Radi efikasnijeg gašenja požara na više lokacija u republici, Vlada Srbije je donela odluku da uputi zahtev Vladi Ruske Federacije da vazduhoplov za gašenje požara Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije (avion Berijev Be 200) bude smešten na aerodromu u Nišu u periodu od 25. avgusta do 15. septembra 2012. godine, a helikopter Kamov K-32 produži boravak na aerodromu u Nišu u periodu od 16. septembra do 1. oktobra 2012. godine", navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track