SRBIJI PRETI POTOP! Večeras i sutra pašće kiše kao za MESEC dana! ZABRINJAVAJUĆA PROGNOZA METEOROLOGA
Foto: Marina Lopičić

obilne padavine

SRBIJI PRETI POTOP! Večeras i sutra pašće kiše kao za MESEC dana! ZABRINJAVAJUĆA PROGNOZA METEOROLOGA

Društvo -

Domaći meteorolog Đorđe Đurić objavio je najnoviju vremensku prognozu za predstojeći period. Preko Panonske nizije prostiraće se hladni front, koji će razdvajati dve vazdušne mase (hladnu sa severa i veoma toplu sa juga) u četvrtak uveče, u noći između četvrtka i petka i u petak, stoji u prognozi.

Na potezu od Hercegovine preko centralne i severoistočne Bosne i preko Podrinja i Kolubarskog okruga do Srema i Banata očekuju se veoma obilne padavine. U Hercegovini i u delovima Dalmacije očekuje se da narednih dana padne lokalno i preko 300-400 milimetara kiše po kvadratnom metru i to usled efekta juga i orografije, uz poplave i bujice i uz jake grmljavinske oluje.

Obilne padavine, ali u daleko manjoj količinu u odnosu na Jadran i Hercegovinu zahvatiće i područje Podrinja, Kolubarskog okruga i Vojvodine, pri čemu bi četvrtak i petak doneli ovim predelima od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što su količine koje u proseku padnu i za mesec dana, a najobilnija količina padavina očekuje se u četvrtak uveče i tokom noći ka petku, predviđa Đurić.

Veoma obilne padavine u četvrtak uveče i tokom noći doneće Beogradu i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Na području Vojvodine, severne i zapadne Srbije i Beograda biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, naročito duž prostiranja fronta, duž kojeg će se i dešavati najburniji atmosferski procesi. U ostalim predelima Srbije biće suvo ili tek uz veoma malu i zanemrljivu količinu padavina.

Osim veoma tople vazdušne mase, snažno južno visinsko strujanje donosi do i preko našeg područja i veoma velike količine čestice peska iz Sahare, pa se u predelima sa kišom očekuje kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, što će najviše biti vidljivo na vozilima.

Haos u BiH

Velike padavine poslednjih dana niz padine Čvrsnice na saobraćajnicu nanose ogromne količine površinskih voda. Prave bujice mogu predstavljati na momente atraktivne prizore, ali su sigurno i velika opasnost za učesnike u saobraćaju. Kako se može vidjeti na snimku, voda nosi sve pred sobom. Na delu puta gde se klizište sručilo, saobraćaj je trenutno u prekidu.

Izlevanje vode na cestu zadaje i mnogo problema i nvozačima koji se saobraćaju na relaciji Konjic - Mostar. Kod Komadinovog vrela bukvalno vodopadi liju na saobraćajnicu. Ulice u Mostaru preplavile su vodene bujice, a saobraćaj je dodatno otežan zbog brojnih radova koji se izvode u tom gradu. Crveni meteoalarm na snazi je za veći deo Bosne i Hercegovine zbog olujnog vetra i snažnih padalina, a na Kupresu je na više kuća pričinjena veća materijalna šteta.

Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, koja se javlja pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji i nema mesti panaci kada pada obojena ili prljva kiša, a da li će biti crvena ili žuta zavisi i iz kog područja Sahare stižu čestice peska.

Usled obilnih padavina mnogo površinske vode otežava saobraćanje magistralnim putem M-17 između Jablanice i Mostara.Video koji su snimili čitaoci portala Klix beleži stanje na saobraćajnici na ulazu u područje opštine Jablanica, kod Komadinovog vrela.

Kurir.rs/Mondo

bonus video:

07:27

BURNI METEOROLOŠKI PROCESI! Đurić otkrio da li nas očekuje OPASNO VREME, evo šta nam donosi jesen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track