PRED NAMA SU KIŠNI DANI: Mediteranski ciklon donosi nove padavine, a evo kada će ponovo ZASIJATI SUNCE
Foto: Zorana Jevtić

NE STAJE

PRED NAMA SU KIŠNI DANI: Mediteranski ciklon donosi nove padavine, a evo kada će ponovo ZASIJATI SUNCE

Društvo -

Nakon što je u četvrtak zabeleženo čak 28 stepeni, i što je u pojedinim mestima pala velika količina kiše, u petak je u većem delu zemlje oblačno, znatno hladnije, sa mestimičnom kišom, a ponegde su padavine i dalje jačeg inteziteta. Kada se očekuje kraj padavinama i kakav će biti vikend i početak radne sedmice, prema prognozi meteorologa Đorđa Đurića, izvesno je da se nastavlja slično vreme, hladnije i povremeno sa kišom, ali bez znatno slabijeg intenziteta nego prethodnih dana.

Prema njegovim rečima od noći, u četvrtak i u petak ujutru „na području Vojvodine, Beograda, Mačve, Podrinja i Kolubarskog okruga očekivana je bila veoma obilna kiša praćena i jakim pljuskovima sa grmljavinom“. Na ovom području za 12 do 24 sata palo bi od 30 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a reč je o količini padavina koja u proseku padne tokom celog meseca. Usled ekstremno obilnih padavina, na manjim tokovima u ovim predelima postojaće opasnost od poplava, a opasnost od poplava očekuje se i usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

U ostalim predelima Srbije biće uglavnom suvo ili tek uz veoma male količine padavina. Đurić kaže da su veoma obilne padavine u pomenutim predelima Srbije posledica ciklona iznad centralne Evrope i hladnog fronta u sklopu njega, a koji se prostire preko severozapadne Srbije i deli veoma toplu vazdušnu masu sa jugoistoka i hladnu sa severozapada. Upravo se duž ovog fronta i nalaze veoma snažni oblačni sistemi sa obilnim padavinama. Ispred fronta i dalje duva južni vetar, a iza severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura u Srbiji dostigla je juče 28°C i toliko je mereno u Valjevu. U većem delu Srbine duvao je jak, na udare i olujni južni vetar, na jugu Banata sa udarima od preko 100 km/h. Veoma snažno južno strujanje donelo je i velike količine peska iz Sahare, pa kiša koja je sinoć padala u Srbiji sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare, što je potpuno priroda pojava, retka, ali ne i neuobičajena, pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji – najavio je Đurić i predvideo u petak na severu i zapadu Srbije osetno svežije sa kišom i pljuskovima, uz veću količinu padavina, uz umeren severozapadni vetar i uz prodor osetno svežije vazdušne mase.

U ostalim predelima je suvo i toplo, uz kišu i pljuskove posle podne i uveče. Na jugu i jugoistoku ostaće potpuno suvo i veoma toplo, uz južni vetar. Maksimalna temperatura biće od 10°C na severozapadu do 24°C na jugoistoku Srbije.

- U subotu će biti u svim predelima svežije, ponegde sa kišom i uz temperaturu od 10 do 15°C. U nedelju suvo i toplije, a novi uticaj ciklona sa centralnog Mediterana doneće i nove padavine već početkom sledeće sedmice. U Vojvodini i na jugoistoku Srbije biće suvo.

Početak sedmice uz novo pogoršanje, padavine i zahlađenje, na planinama donosi prolazni sneg, dok se tek u drugom delu sedmice, od srede očekuje suvo i malo toplije vreme. Kraj nedelje će biti ponovo hladniji, ali neće biti padavina.

Vikend pred nama biće praćen temperaturama, u subotu od +7 do +14, a u nedelju, od +9 do +16 stepeni, u Kragujevcu +18, Nišu +21, a Negotinu +15 stepeni.Prema prognozi RHMZ, za narednih pet dana, u subotu, ponedeljak i utorak su ponovo mogući pljuskovi, dok se u nedelju i sredu očekuje malo i umereno oblačno.

Kurir.rs/Blic

BONUS VIDEO:

00:58

STIŽU NOVI KIŠNI OBLACI! Meteorolozi upozoravaju na naredna 24 sata LIJE KAO IZ KABLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track