07:13

Antić: Svaki četvrti građanin Srbije nastradao je u Prvom svetskom ratu

prvi svetski rat

OLOVNO NEBO NAD BEOGRADOM, UMORNI SRBI SE DIGLI KAO FENIKS: Istoričar Antić OTKRIO zbog čega se ranije nije obeležavao Dan pobede

Društvo -

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, u Srbiji i svetu obeležava se Dan primirja. Srpski narod je u Prvom svetskom ratu prešao skoro 2.000 kilometara, poginuo je svaki četvrti Srbin. Ipak, hrabri narod je oslobodio svoju zemlju. Podigao se kao Feniks!

- Današnji dan je bez sumnje izuzetno važan. 1918. godine završen je najvažniji rat u dotadašnjoj istoriji. Mi danas znamo da je to deo jednog velikog ratnog spleta, koji će trajati prema nekim istoričarima 31. godinu. U to vreme borba je bila između zemalja demokratije i zemalja militarizma. Pobeda Antante bila je pobeda Evrope kakvu danas znamo. Na strani Antante je bila Srbija, nikada priznata kao saveznica, ali zemlja koja je napadnuta. Napadom na Srbiju je započeo taj proces koji nije imao veze sa Balkanom. Srbija je jako postradala u tom ratu, izašla je kao pobednica. Ne samo da je oslobodila i ujedinila srpski narod, već je i objedinila i jugoslovenske zemlje - ispričao je istoričar Čedomir Antić u "Pulsu Srbije".

Kako je naveo, ranije se smatralo da nije dobro obeležavati Dan pobede zbog velikog broja žrtava.

- U jugoslovenskoj državi se verovalo od 1945. godine da je to ipak bila monarhija, malo više srpska, posle toga je ta država propala. Mi smo 2001. godine u jednoj komisiji, čiji sam bio najmađi član mislili da je možda dobro da ne obeležavamo praznike kao proslave jer su velike žrtve bile. Podsećam, svaki četvrti građanin Srbije je stradao u tom ratu. U odnosu na broj stanovnika, Srbi su najviše postradali. Pobedu nije imao ko da proslavi. Isidora Sekulić je pisala o olovnom nebu nad Beogradom. Narod više nije imao snage da se raduje. Za mesec dana vojska je prešla preko 700 kilometara i izvršila najveći prodor u istoriji tog rata - istakao je Antić.

Čedomir Antić
foto: Kurir Televizija

Za simbol državnog praznika uzet je cvet Natalijina ramonda, a Antić je otkrio zbog čega je tako odlučeno i šta taj cvet simbolizuje.

- Najveće otkriće našeg marketinga iz 2011. godine. Cvet je otkriven na našem prostoru i nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović. Cvet kada se osuši, ako ga polijete on oživi. Tako je bilo i sa Srbijom, čijih je 5 odsto posle neviđenih gubitaka preško skoro 2.000 kilometara, uspelo 2 godine da se održi i da probije front, kao i da za 6 nedelja oslobodi celu svoju zemlju - naveo je Antić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

Ovako građani Srbije obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track