18:37

ISPOVEST ŽRTVE KLINIKE: Dala sam novac, dobila priznanicu sa pečatom, mislila da nema potrebe da brinem, a onda kreću PROBLEMI!

ubrizgavaju otrove

NADRILEKARE SVE TEŽE PREPOZNATI: Zidovi puni diploma i preporuka, a pacijenti završe osakaćeni! OVO SU DVE OPASNE GRUPE

Društvo -

Ne stišava se bura koju je podigla Kristina Davidović, specijalista radiologije zaposlena u Kliničkom centru Srbije i predsednica Udruženja estetske medicine Srbije, koja je raskrinkala nadrilekare i ispričala sve o dugoj borbi protiv onih koji su se lažno predstavljali kao lekari i svojom nestručnošću uništavali ljude.

Davidović, koja se 10 godina bavi estetskom i antiejdžing medicinom, podigla je buru u javnosti tvrdnjama da su nadrilekarke, ukoliko bi se pojavile komplikacije, slale svojim nesrećnim pacijentkinjama i kriminalce da ih zastrašuju.

Kristina Davidović
foto: Kurir televizija

Predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju prof. dr Marjan Novaković istako je da je napravljen pravilnik o tome ko može da organizuje i pohađa antiejdžing seminare.

Marjan Novaković
foto: Kurir televizija

- Napravljen je pravilnik gde se tačno zna ko može da edukuje za antiejdžing procedure, kako se organizuju i ko može da pohađa. Glavnu edukaciju i glavni nosioci antiejdžing procedura su hirurzi plastičari i dermatolozi koji su edukovani i imaju specijalizaciju. Jer koža je osnovni target tkiva od samog početka specijalizacije kod ove dve grane. Mogu za neke regije, kao što je urogenitalna, da tu budu urolozi i ginekolozi koji imaju određenu edukaciju za tu regiju - objasnio je Novaković u jutarnjem programu Kurir televizije.

Šema funkcionisanja

- Odlaze kod pravog estetskog hirurga i gledaju kako on radi. Ispred svog imena dodaju "dr" ili "specijalista estetske medicine" iako to nisu. U svakom gradu okupe 10 do 30 devojaka koje im "nabavljaju pacijente". "Nabavljačice" šire dobar glas o njima, njihovim diplomama i stručnosti, fotošopiraju fotografije. Za svakog dovedenog pacijenta te devojke dobijaju 20 do 50 evra. Svaka komplikacija koja se dešavala prikrivana je pošto su angažovani kriminalci koji su plašili žene da ništa ne prijavljuju jer će im se "nešto loše desiti" - navela je Davidović.

Dr Miomir Gačević, plastični, estetski i rekon-struktivni hirurg je potvrdio reči doktorke Davidović o primerima nadrilekara koji su laku zaradu videli u tome imitirajući stručna lica čiji su pacijenti bili.

- Te osobe koje su se počele baviti nadrilekarstvom su u jednom momentu bile pacijenti kod nas, hirurga i plastičara, koji to rade vrlo stručno. Njima se to učinilo vrlo jednostavno, malo da bocnu i da zarade brz novac. Oni se dele u dve vrste. Prva grupa su lekari koji nemaju prava da se bave sa tom granom ili se bave nesavesno sa lošim materijalima i u neadekvatnim uslovima. Druga grupa su osobe koje uopšte nisu medicinari - naveo je Gačević.

Momir Gačević
foto: Kurir televizija

Hirurg je istakao da nesavesnim intervencijama mogu ostati ozbiljni ožiljci i posledice.

- Ako govorimo o filerima, najopasnije je što se koriste hijaluroni, botoksi nepoznatog porekla, ili nisu transportovani kako treba, prelaze u otrove - naglasio je Gačević.

Vaci: Dala sam novac, dobila priznanicu sa pečatom, mislila da nema potrebe da brinem, a onda kreću problemi

Violeta Vaci, koja je bila prevarena za novac od strane jedne estetske klinike, još je u borbi da ostvari svoja prava.

- Nažalost nigde nisam stigla. Još me nisu zvali na razgovor. Čekam poziv od tužilaštva ili policije - rekla je Violeta Vaci u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Njen problem je nastao nakon što je dala novac unapred, a zakazana intervencija je izostala.

Violeta Vaci
foto: Kurir televizija

- Problem je što sam unapred dala pare. Faktički sam bila ucenjena od strane doktora da će doktor iz Brazila doći samo u slučaju ako mu se daju pare unapred. Ja sam pristala uz uslov da dobijem priznanicu. Priznanicu sam dobila sa sve pečatom i mislila sam da nema šta da se nerviram. Intervencija je otkazana tri puta i shvatila sam da sam prevarena. Angažovala sam advokata koji je u spisima video da je u pitanju blokada i da ima više od 30 izvršnih sudskih predmeta - navela je Violeta.

Navodi da joj se u međuvremenu javila još jedna žrtva prevare istog doktora.

- Klinika definitivno ne radi, a lekar se ne javlja na telefon. U međuvremenu mi se javila žena kojoj je dužan 5.000 evra. Nadam se da će se još neko javiti i da će se nešto desiti - ispričala je Violeta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:29

ODLOŽENO SUĐENJE: Nadrilekarka Olgica Markanović tražila nanogicu, ipak vraćena u Centralni zatvor!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track