00:42

OVO JE ŽEŽELJ! KRAGUJEVAČKI AUTOMOBIL: Ima veliku nosivost, mali je, brz, podnosi vlagu i so U SVETU SAMO TRI PRIMERKA

sjajne karakteristike

OVO JE ŽEŽELJ, KRAGUJEVAČKI AUTOMOBIL! Ima veliku nosivost, mali je, brz, podnosi vlagu i so U SVETU SAMO TRI PRIMERKA

Društvo -

Goran Filipović poseduje automobile "Žeželj" iz fabrike "Zastava" u Kragujevcu. Kupio je i čuva sva tri automobila zbog sjajnih karakteristika.

Automobil "Žeželj" je nastao iz ideje o vozilu koje može da podnese slanu sredinu.

- Ovo je jedan od tri proizvedena automobila u fabrici "Zastava" u Kragujevcu, rađen kao model pod radnim nazivom "Žeželj". Jak je 1.300 kubika. Namenjen je za rad u uslovima gde je velika vlažnost i slanoću vazduha i. Zbog toga je napravljen od fibera, a šasija se sastoji od metala - ispričao je Goran Filipović za emisiju "300 čuda".

Filipović svoje automobile i dalje čuva, a jedan je još uvek u voznom stanju.

- Ovo je jedinstven auto koji je napravila "Zastava". Model nije razvijen, jer je fabrika propala. Fabrika i model su nestali. Otkupio sam sva tri modela, nalaze se kod mene. Jedan je u voznom stanju, a dva su na placu, stoje kao uspomena jer ih volim - naveo je Filipović.

Žeželj automobil
foto: Kurir Televizija

Kragujevačka fabrika automobile je proizvela za potrebe transporta ribe u lukama.

- Ideja je bila da Institut automobila, kao neko ko razvija nove modele napravi jedno dostavno vozilo kao neku usavršenu kopiju pikapa, modernog i drugačijeg američkog dizajna. Pre svega je namenjen za Filipine i za Sidnej. Trebao je da se proizvodi u velikim serijama, jer je otporan na slanu vodu i vazduh. Praktičan je za prevoz ribe i leda - objasnio je Filipović karakteristike "Žeželja".

Ipak, automobil "Žeželj" ima još mnogo sjajnih karakteristika.

Žeželj, Zastava
foto: Kurir televizija

- Gradski je auto. Ima torziju pozadi 5.12. Nosivost je 1.200 kilograma. Prednost je što voli asfalt i što je brz. Idealan je za grad, spretno se vozi, lako se okreće, ima veliku nosivost. Idealan je za lučke gradove. Jak, mali i brz - naveo je Filipović.

Filipović je kupio jedan automobil, a dva je dobio na poklon zbog nemogućnosti dobijanja adekvatnih papira papira. Ostala sva automobila je kupio kao otpadnu plastiku.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:00

BOŽOVIĆ: Dozvoljena brzina od do naplatne rampe u Beogradu iznosi 80 km/h, to nije AUTO-PUT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track