08:45

NAJSTARIJA LIVNICA NA BALKANU NALAZI SE U BEOGRADU: Iz Jeremićeve radnje izašli najlepši spomenici Tesli, Pekiću, Pašiću

SKORO VEK TRADICIJE

NAJSTARIJA LIVNICA NA BALKANU NALAZI SE U BEOGRADU: Iz Jeremićeve radnje izašli najlepši spomenici Tesli, Pekiću, Pašiću

Društvo -

Skulptura "Igrali se konji vrani" ispred Doma Narodne skupštine, spomenik Nikoli Pašiću na istoimenom trgu, spomenici Nikoli Tesli u Beogradu i Njujorku, skulptura Majke Tereze u Vatikanu, samo su neka od dela koja su tokom sto godina postojanja izrađena u najstarijoj livnici u Beogradu i na Balkanu - livnici Jeremić.

Osnivač livnice Miodrag Mića Jeremić radnju je otvorio daleke 1927. godine, a na samom događaju bio je čitav državni vrh tadašnje SFRJ.

livnica
foto: Kurir TV

Mićin sin, Slobodan Jeremić (78) kaže da se prva livnica nalazila u Sarajevskoj ulici.

"Moj otac je ostao siroče i njegov ujak, čuveni Vlasta Đorđević koji je je doneo prvo umetničko vajarstvo u zemlju, odlučio je da ga nauči zanatu", ispričao je Slobodan.

Otvaranje livnice je, kako kaže, bilo propraćeno i na dnevniku.

"To je bio najveći objekat male privrede u Srbiji", navodi on i naglašava da su potom usledili ozbiljni i važni projekti, i to ne samo u Srbiji i republikama bivše Jugoslavije, već širom sveta.

Najznačajniji među njima, po Slobodanu, "Igrali se konji vrani" ispred Narodne skupštine, postavljeni 1939. godine, kao i spomenik ratniku na Novom groblju.

livnica
foto: Kurir TV

Na spisku mnogobrojnih spomenika izrađenih u ovoj livnici nalazi se i "Pobednik" na Kalemegdanu, simbol Beograda.

"Pripala nam čast da, pošto je naš veliki prijatelj vajar Makedonac radio Majku Terezu za Skoplje, lično je dogovorio sa Papom da spomenik uradi i za Vatikan. Ceo svet je imao prilike da ga vidi, jer ga je lično otkrio papa Benedikt XVI", objasnio je livac.

livnica
foto: Kurir TV

Tokom svih decenija umetničkog rada na vrata Jeremića dolazili su najveći umetnici, Ivan Meštrović, Simeon Roksandić, Lojze Dolinar, Oto Logo, Toma Rosandic, Antun Augustinčić i mnogi drugi.

Slobodan Jeremić
foto: Kurir TV

A da se tradicija nastavlja, pobrinuo se Slobin unuk, pod čijom upravom su izliveni spomenici Borislav Pekić na Cvetnom trgu, spomenik posvećen kralju Petru Prvom u Novom Sadu i velelepna figura velikog srpskog državnika i vojskovođe despota Stefana Lazarevića.

livnica
foto: Kurir TV

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:53

U SRBIJI NEMAJU NI SPOMENIK! Jevrejska porodica gradila bolnice, škole i bioskope podno Rtnja, a danas ih SVI zaboravili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track