16:15

DIREKTOR ŠKOLE I ADVOKAT U KLINČU OKO RIJALITI ŠKOLE: 90-ih smo snimcima štitili imovinu KO IMA PRAVO DA ČUVA I GLEDA SNIMKE DECE?

rijaliti gimnazija

GDE NA KRAJU ZAVRŠE SNIMCI UČENIKA?! Oštra polemika zbog kamera u učionicama škole NADLEŽNI TVRDE DA SAMO ŠTITE IMOVINU

Društvo -

Ne stišava se bura zbog kamera u učionicama u XIV beogradskoj gimnaziji!

Iako je pre sedam godina poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izdao rešenje kojim se zabranjuje snimanje učenika, ta problematika je ponovo isplivala na svetlost dana.

Član Veća za obrazovanje opštine Vračar Dragi Lukić navodi da prati 14 škola i da poznaje srž problema.

Dragi Lukić, Kristina Pavlović
foto: Kurir TV

"Nisam se ovih dana čuo sa direktorkom. Bio sam 22 godine direktor škole. Devedesetih godina, kad smo uvodili kamere, to smo radili zbog zaštite društvene i državne imovine. Video nadzor je bio važan u dvorištu, a pod kamerama su prilaz škole i hodnici. Nismo išli u učionice, jesmo samo u kabinetu za informatiku, vrlo skupom. Važno je da sačuvamo imovinu. Niko nije znao kako nastavnik radi. Imamo stručnu pedagošku službu koji prate njihov rad, stručnog saradnika, direktora, pedagoga, psihologa, a posećujemo i časove naših profesora", rekao je Lukić.

Smatra da to ništa nije štetilo i da je samo važan dogovor nastavnika, direktora, stručnog veća i saveta roditelja.

"Imali su poverenje i nisu se bunili. Sad im je dato veliko pravo", ističe Lukić.

Advokat Kristina Pavlović kaže da imamo sukob prava na zaštitu imovine i ličnog prava.

Dragi Lukić, Kristina Pavlović
foto: Kurir TV

"Učenici imaju pravo da ne budu nadzirani i nadgledani sve vreme dok su u učionicama. Pitanje je i ko čuva te snimke na serverima i prati te snimke u realnom vremenu i šta se radi sa tim snimljenim materijalom. Bilo je zloupotreba i upada pa je opravdana bojazan ko može da im gleda dete", navela je Pavlovićeva.

Prema njenom mišljenju, škola mora da uvaži interese učenika.

Dragi Lukić, Kristina Pavlović
foto: Kurir TV

"Nisu roditelji zlonamerni da bi se bunili bez razloga", rekla je advokatica.

Pavlovićeva je dala primer saglasnosti roditelja za fotografisanje dece i postavila pitanje zašto bi to bilo drugačije u slučaju snimanja u školama.

Lukić kaže da samo direktor ima mogućnost gledanja snimaka uživo.

"Ti snimci se posle mesec ili dva brišu i stižu novi. Samo u saradnji sa MUP može da se iseče deo snimka i to na njihov zahtev", pojasnio je član Veća za obrazovanje opštine Vračar.

Advokat zaključuje da je sporno ako takav snimak đaka može da se koristi i u ostalim postupcima, osim imovinskim, bez obzira na to da li su protiv učenika ili nastavnika.

"To je problematično u smislu nadzora i osećanja učenika. Nastavnik koji je konstatno kontrolisan može da pritisak zbog količine i načina kontrole definiše kao mobing", navela je Pavlovićeva.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:51

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U CENTRALNOJ SRBIJI: Ima 150 godina, plastenik sa cvećem i SAMO JEDNOG PRVAKA KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja