01:50

NEMA ODMORA ZA BAKA BUDU (90): Nikad nije bila na bolovanju, radila u 2 smene, nastavlja i posle 65 godina rada (KURIR TELEVIZIJA)

otišla u legendu

BUDA UREDILA KUHINJU PA ZASPALA VEČNIM SNOM! Najbliži ispratili čuvenu kuvaricu na poslednji put MALO KO JE MOGAO DA SLUŽI TITA

Društvo -

Čuvena kuvarica Budimirka Buda Mladenović, koja je čitav radni vek pripremala najukusnija jela za visoke zvanice, među njima i za doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, preminula je u rodnoj kući nadomak motela "Sopoćani" u kome je boravila i radila.

Za sobom je prethodno ostavila sve čisto u kuhinji - uredno i poslagano pod konac!

Čuvena baka Buda (91) ispraćena je juče na večni počinak, a nakon sahrane organizovan je ručak u njenu čast u restoranu u čijoj je kuhinji kuvala od svoje 16. godine.

"Bio je ovo prvi događaj posle 60 godina u restoranu "Sopoćani" kome Buda nije prisustvovala. Na ručku su bile kolege, prijatelji, članovi porodice, pa čak i gosti iz cele Srbije, koji su samo zbog nje i njene kulinarske veštine znali da zapucaju u Rašku", rekao je za Kurir televiziju njen brat od strica Miroslav Mladenović.

Jedna od gošća naglasila je da je Buda svoju mladost provela u ovom restoranu.

"Od detinjstva je radila. Tita je dočekivala", navela je baka Budina prijateljica.

Miroslav dodaje da joj je omiljeni gost bio Tito.

"Malo ko je mogao da doživi da usluži Tita. Sa time se hvalila i dočekivala i druge zvaničnike", podsetio je Miroslav.

Da su je upravo kuhinja i višedecenijski rad održavali u životu, pričala je svojevremeno i baka Buda.

"Kad mi je najteže, ja još više radim, da me bolest ne savlada", govorila je mudra starica, koja je inače počela da radi kako bi sakupila novac za svadbu do koje nikad nije došlo - baš zbog posvećenenosti ugostiteljstvu.

Njena priča taman je za jedan roman, iako nije išla dalje od svoje kuće u selu nadomak manastira Sopaćani, pa do hotela koji se nalazi u neposrednoj blizini svetinje. A mogla je daleko da ode.

Nudili su joj posao kuvarice čak i u sedištu UN u Njujorku. Ugovor je bio spreman, ali je odbila. U njenim specijalitetima je uživao Tito, zanat je učila od Eržebet, kuvarice Moše Pijade, a spremala je za visoke zvanice i ambasadore koji su dolazili u njen zavičaj i nije pristajala da postane lična kuvarica nekome od njih...

Radila je maltene do svog poslednjeg dana.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:50

NEMA ODMORA ZA BAKA BUDU (90): Nikad nije bila na bolovanju, radila u 2 smene, nastavlja i posle 65 godina rada (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja