OVAJ MOMAK OTIŠAO JE U RAT SA 55 KILOGRAMA! Život je ostavio na Prokletijama, postao je HEROJ pre nego što su ga UBILI (FOTO)
Tibor Cerna, Foto: Čojstvo

HEROJSTVO

OVAJ MOMAK OTIŠAO JE U RAT SA 55 KILOGRAMA! Život je ostavio na Prokletijama, postao je HEROJ pre nego što su ga UBILI (FOTO)

Društvo -

Tibor Cerna bio je odlučan da obuče uniformu naše vojske, pa su na pregledu morali da mu dodaju dva kilograma

U paklu karaule Košare 1999. momak koji ni kilažu za vojsku nije imao, Tibor Cerna junački je položio život. Dao ga je za svoju otadžbinu, jer drugačije nije umeo ni hteo.

Voleo je život, drugove, obožavao da svira klavijature i ide na pecanje.

Kada je kretao u vojsku, imao je samo 55 kilograma ali je on bio odlučan u tome da oduži dug otadžbini. Na pregledu su mu papirološki dodali dva kilograma da bi te 1998. mogao da obuče maslinastozelenu uniformu.

Nije imao ni punih 20 godina kada je u junu otišao da služi domovini.

Živ se nije vratio.

Tokom bitke na Košarama svojevoljno je napustio zaklon s namerom da pomogne Vojske Jugoslabije da otkrije položaj snajperiste, koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca.

Ubrzo pošto je izašao na otvoren prostor, primio je metak u grudi.

Iako teško ranjen, uspeo je da se održi na nogama do sledećeg hica, koji ga je pogodio u vrat. Zahvaljujući njegovoj žrtvi snajperista VJ je otkrio položaj neprijateljskog snajperiste, te ga je eliminisao.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track