OVAKO NEŠTO DANAS SE NE MOŽE VIDETI! Pogledajte kakva PORUKA se krila u pasošu Kraljevine Jugoslavije! GENIJALNA JE! (FOTO)
Foto: Printsreen/Faceboook/Хајдук

Saveti za iseljenike

OVAKO NEŠTO DANAS SE NE MOŽE VIDETI! Pogledajte kakva PORUKA se krila u pasošu Kraljevine Jugoslavije! GENIJALNA JE! (FOTO)

Društvo -

Rublje na tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro, jedan je od vrednih saveta otadžbine

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca za neke je bila tamnica, a neki su joj bili potlačeni. Bilo kako bilo, kada se pogleda papir sa savetima iseljenicima, koji se uz pasoš Kraljevine SHS dobijao 1924. godine, deluje kao da se ta država odnosila kao brižna majka prema svojim podanicima koji su kretali na put.

Naime, u pasošu Kraljevine Jugoslavije pisala je posebna poruka iseljenicima iz države:

- Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci – stajalo je u poruci.

Poruka se zatim nastavlja:

- Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.

- U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan, pokoravaj se zakonima i vlastima, ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj.

- Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.

- Ne opijaj se i ne kockaj.

- Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.

Kurir.rs / S.T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track