PETI TALAS JE KAO MONT EVEREST! Šekler za Kurir: Neodgovornim ponašanjem uspeli smo da dođemo blizu rekorda, da oživimo delta soj?
Foto: Privatna Arhiva

Biće desetine hiljada zaraženih OD KORONE

PETI TALAS JE KAO MONT EVEREST! Šekler za Kurir: Neodgovornim ponašanjem uspeli smo da dođemo blizu rekorda, da oživimo delta soj?

Društvo -

Srbija je izbila i na sedam i po hilajda novozaraženih za dan, a viruisolog Milanko Šekler upozorava da naš čekaju desetine hiljada novoinficiranih svakodnevno u skoku kao Mont Everest, a što gledamo i po svetu. Na naplatu su nam, ističe Šekler, odmah došli organizovani dočeci Nove godine.

- Neodgovornim ponašanjem uspeli smo da dođemo blizu rekorda, da oživimo i delta soj, koji daj teže kliničke slike od omikrona i da raširimo i omikron! U kovid ambulantama imamo i dosta dece je ona nisu vakcinisana, ali i mladih koji neće vakcinu. Ali i dosta obolelih sa gubitkom čula mirisa i ukusa, što su simptomi delta soja. Ipak, dominiraju preznojavanja i malo povišena temperatura, što su simptomi omikrona. Imamo skok i delte i omikrona, čega sam se najviše bojao. Nevakcinnisani su najugroženiji, bez obzira na starost, ali i stariji s pridruženim bolestima. - kaže za Kurir Šekler.

Peti talas biće oštar, navodi, kao visoka planina:

- Prethodni talasi su, kao što je to neko iz Južne Afrike primetio, bili kao Kilimandžaro, visoka ali blaga planina na koju mogu da se popnu i stariji ljudi. Ima tok, blagi uspon i pad. A omikron pravi vrhove kao Mont Everest, oštro ide gore i oštro dole. Trajaće kraće, ali će biti haotično, kao što već i jeste, Francuska ima 280.000 zaraženih za dan, Britanija 218.000. Samo molimo Boga da udeo delte ne bude preveliki.

FLURONA - NEBITNA KOMBINACIJA

Šekler tvrdi i da je flurona "budalaština, koja nema značaja jer jako retko neko zakači i jedan i drugi virus":

- Ko poznaje RNK viruse zna da su oni odlični stimulatori interferona i da ćelije koje luče interferon kao nespečifični sistem odbrane, zaustavljaju infekcije drugim virusima. Postoji samo varijanta da se neko baš igrom slučaja inficira istog dana i jednim i drugim virusom, a to su retke situacije. I to nije bitno za građanje i javno zdravlje.

Šekler kaže i da će dijagnostički kapaciteti biti preopterećeni - treba uzeti desetine hiljada uzoraka za testiranje, obraditi, biće zagušenje i za trijažu, a time i čekanje, koje može biti i opasno po život.

- Hoće li oni koji su se hvalili sa 100.000 turista tih 100 miliona evra koje zaradismo od njih, da uloži u lečenje obolelih od kovida? A lekare koji su prozivali epidemiologe da su iz 19. veka, pozivam u Kraljevo na izložbu "Epidemije u 19. veku u Srbiji", sve će im biti jasno. I pitam ih da li će sada obići ljude u redovima pred kovid ambulantama i u bolnicama. A na njihovo da ljude niko nije mogao sprečiti, pitam: "Ljudi vole da voze brzo. Hoćemo li da ih pustimo da divljaju i poginu?"

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track