16:01

PROFESOR PETAR KOČOVIĆ: Tek se očekuje porast broja zaraženih od omikrona

teška situacija

OVO NIJE KRAJ! Tek se očekuje PORAST zaraženih od korone: Profesor Kočović otkrio EVO KAD ĆE DOĆI DO NAGLOG PADA BROJA OBOLELIH!

Društvo -

Profesor informacionih tehnologija, Petar Kočović, istakao je da možemo očekivati da od 22. februara krene da opada broj zaraženih.

- Očekujemo da za 7 do 10 dana dođe do nekog pika i da onda krene lagano da pada. Neka matematika govori da to može da bude u samo jednom danu, a da od 22. februara dođemo na onaj broj od 25. decembra na oko 1.000 zaraženih, nakon čega sledi pad - kaže dr Kočović u jutarnjem programu Kurir televizije.

profesor Petar Kocović
foto: Kurir televizija

Kao glavni problem prof. Kočović je istakao slabu imunizaciju stanovništva, ali prednost je slaba klinička slika.

- Ne verujem da je početak kraja, imamo trenutno broj koji su imunizovani od inficiranja oko 15 odsto, pa kada se dodaju oni koji imaju drugu i treću dozu, mi smo tu na 40 odsto imunizovanog stanovništva, ali ono što raduje u ovoj omikron eri su blaži simtomi i period izolacije je mnogo manji, na nekih 10 do 15 dana. Što znači da oni koji moraju da obavljaju poslove vezane za fizičko prisustvo i da će oni koji rade u velikim gradovima moći bolje da funkcionišu - kaže profesor Kočović.

On je istakao i da će u Evropi biti sporiji pad broja zaraženih u odnosu na druge delove svet.

profesor Petar Kocović
foto: Kurir televizija

- Evropa je u najvećem problemu, i još jedan bitan detalj, iznad ekvatora zaraženo je oko 80 odsto, južno oko 12 odsto. Očekujemo da bude virus više prisutan u zemljama severne hemisfere, a mi čak imamo i neke zemlje gde korona nije ni stigla. To su mahom one ostrvske zemlje, Okeanija i Australija. U Evropi će pad biti laganiji, nego u ostalim delovima sveta - istkao je prof. Kočović.

On se osvrnuo i na situaciju najboljeg tenisera i najboljeg sportiste na svetu, Novaka Đokovića, istakavši da je tretman prema njemu u Australiji sraman.

- Sramno su sačekali petak kod njih i to petak veče da on ne bi mogao da se žali. Međutim, sudija Keli je najavio da će suditi i tokom vikenda, sad mi ne znamo da li je to moguće, ali ja ne bih voleo da se nažem u koži onog advokata koji će se pojaviti pred sudijom Keli - naveo je prof. Kočović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

11:59

Profesor Kočović otkriva šta kažu korona brojke! Srbija na 63. mestu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja