11:48

STRUČNJACI O ZAVISNOSTI OD INTERNETA KOD DECE

savet stručnjaka

UPOTREBA INTERETA UTIČE NA NORMALAN RAZVOJ DETETA! Ovako jedino MOŽETE SPREČITI da vam dete postane zavisno od igrica i mreža!

Društvo -

Biljana Ćuilibrk, roditelj i dr Irena Đorđević psihijatar istakle su da je neophodno deci nametnuti što više aktivnosti, kako bi manje vremena provodila na društvenim mrežama.

- Trudim se da decu odvojim od telefona. Problematika je što roditelji imaju sve manje vremena, a deca što više koje mogu da provode uz digitalne aparate. Mi treba da radimo sa decom i da ih razvijamo. Samo aktivnosti, pravili smo džem, svi smo bili uključeni. Problem je što se mi ne uključujemo u razvoj deteta, a možemo - kaže Biljana Ćulibrk za jutarnji program Kurir televizije.

Zavisnost od interneta je moderni oblik zavisnosti

- Mnogo više se koriste pametni uređaji kada smo zatvoreni. I mladi i stari sve više slobodnog vremena provode u digitalnoj sveri i važno je da usmerimo decu na kreativniji sadržaj. Internet zavisnost je moderni oblik zavisnosti i sve više dece postaje zavisno od uređaja i igrica. Ima tu zastrašujućih stvari, ali opet nisu ni sve igrice loše, one treba da budu u skladu sa razvojem deteta. Ono što je važno jeste da se detetu usmeri na vreme koje provodi za igricama. Igrice utiču na razvoj mozga i emotivnog razvoja. Detetu se danas mozak razvija uz telefon, što nije dobro - kaže Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu.

Doktorka psihijatrije Irena Đorđević istakla je da ne možemo naglo oduzeti detetu digitalne uređaje, već njihovo vreme treba ograničiti na njima.

deca
foto: Kurir televizija

- Osnovno pitanje je gde je granica. Onog momenta kada vidimo da osoba koristi previše igrica jeste pad uspeha, prekid veza, prikrivanje da se igraju igrice. Zavisnost od igrica je jedna bihevioralna zavisnost. Veoma je teško reagovati kada imamo već odraslo dete, koje je na starijem uzrastu i ne možemo naglo da uzimamo sve te uređaje. U situacijama kada se naglo oduzmu uređaji može doći do agresivnog ponašanja - kaže psihijatar.

Biljana Ćulibrk je istakla da deca imaju sve manje strpljenja, te i da su, koristeći društvene mreže u sve većoj opasnosti.

deca
foto: Kurir televizija

- Ne znate kada je mera, mi smo sami nesvesni koliko koristimo telefon, a deca to primećuju. Deca na društvenim mrežama su izložena velikoj opasnosti i za decu nije najidealnije mesto i dobijaju neku izopačenu sliku o svetu. Zabrana ih samo tera da inat, da koriste tajno mreže. Danas treba naći najidealnije rešenje. Deca imaju sve manje strpljenja - istakla je Biljana Ćuklibrk.

Korišćenje interneta odražava se i na govor deteta.

deca
foto: Kurir televizija

- Govore koristeći skraćenice, često ne mogu da koriste srpsku reč, niti da opišu kako se osećaju. Internet sadržaj je sinonim za opuštanje,beg od realnosti, osnovno je da roditelji što više razgovaraju sa detetom. Čim deca dođu iz škole, da se vidi kako je provedeno vreme sa prijateljima - zaključuje psihijatar dr Irena Đorđević.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja