VAŽNA VEST IZ RFZO ZA RODITELJE: Evo kada počinje davanje HPV vakcine O TROŠKU DRŽAVE i zašto je BITNO da je prime DECA
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

direktorka saopštila

VAŽNA VEST IZ RFZO ZA RODITELJE: Evo kada počinje davanje HPV vakcine O TROŠKU DRŽAVE i zašto je BITNO da je prime DECA

Društvo -

HPV vakcina o trošku države će biti dostupna građanima Srbije u aprilu, a radi se o najnovijoj devetovalentnoj vakcini, saopštila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je nedavno saopštio da u skladu sa Programom obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, predviđena je preporučena imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV.

Batut, institut za javno zdravlje, Dr Milan Jovanović Batut
foto: Zorana Jevtić

- Preporuka je da vakcinu primarno prime deca oba pola starija od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno deca šestih razreda osnovnih škola. Imunizaciju će realizovati izabrani lekari u domovima zdravlja koji sprovode primarnu zdravstvenu zaštitu školske dece.

Aktivna imunizacija se sprovodi sa potrebnim brojem doza (dve ili tri), zavisno od vrste vakcine (HPV2, HPV4, HPV9) i uzrasta u kojem se daje. - Tokom 2022. godine biće omogućena vakcinacija devojčica i dečaka protiv humanog papiloma virusa o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - navedeno je u saopštenju Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Inače, HPV virus je jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice i vakcinacija je najbolji način za prevenciju ove teške bolesti.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", tokom 2019. godine registrovano je 1.044 novoobolelih žena, a 438 žena je umrlo od ove maligne lokalizacije.

Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema (ECIS), žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalaze na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka glića materice je 8,8 na 100.000 žena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track