NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Više preminulih i na respiratoru
Foto: Shutterstock, screenshot

kovid bilans

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Više preminulih i na respiratoru

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 24.192​ građana, od kojih je pozitivno 12.159 dok je, nažalost, preminulo 32.

Na respiratoru je 115 pacijenata.

Juče je bilo više novozaraženih (14.717), ali i više testiranih (30.288). Nažalost danas beležimo povećanje broja preminulih (juče 28), kao i pacijenata na respiratoru (juče 113)

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš izjavio je u intervjuu za Kurir da će trenutni talas korona virusa kulminirati sredinom februara kada ćemo imati veliki broj zaraženih građana.

Doktor je objasnio da ćemo imati prilično mirnu situaciju na proleće i leto, kada ćemo se najzad vratiti normalnom životu. Verovatno ćemo skinuti i maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug.

live blog
foto: screenshot

- Omikron je uspeo ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina - da stvori suživot. Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja - kaže u intervjuu nedelje anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

- Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća - dodao je doktor.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:01

Da li je omikron moguće zaustaviti? Stručnjaci dali objašnjenje za ovaj soj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track