ZBOG ČEGA JE HRANA SKUPLJA KAD JE PORUČITE PREKO APLIKACIJE: Iz udruženja za zaštitu potrošača objasnili, CAKA JE U OVOME!
Foto: Shutterstock

Pobuna potrošača

ZBOG ČEGA JE HRANA SKUPLJA KAD JE PORUČITE PREKO APLIKACIJE: Iz udruženja za zaštitu potrošača objasnili, CAKA JE U OVOME!

Društvo -

Poručivanje hrane je postalo veoma popularno u posledje vreme, a posebno od početka pandemije koronavirusa. Međutim, veliki broj potrošača se javlja udruženjima za zaštitu potrošača koji su primetili da kada poručuju hranu preko aplikacija za dostavu, ona u nekim slučajevima bude skuplja nego kada im je isporuči dostavljač restorana ili kada odu sami po nju.

U zavisnosti od toga idete li po hranu ili ona stiže do vas, zavisi i iznos računa. - Preko aplikacije sam poručio dve pice. Tada sam video jednu njihovu cenu, međutim dolazi dostavljač, donosi pice i kaže mi skroz drugu cenu. Ostao sam u čudu kako da da je u restoranu jedna niža cena pice, a kada je poručim preko aplikacije bude veća i plus platim dostavu - kaže za Kurir Beograđanin koji je nedavno imao ovakvo iskustvo.

dostava hrane
foto: Profimedia

Potrošači se pitaju kako je to moguće i zbog čega je veća cena preko aplikacije.

- Potrošači su se žalili na tu razliku u ceni, dakle jedna je cena kada se hrana kupi u restoranu direktno, a druga je cena kada se poruči preko nekog od tih dostavljača, ta cena bude veća, plus potrošač na to plati i dostavu, i eventualno onu naknadu za loše vreme - kazao je za RTS Dejan Gavrilović iz Organizacije potrošača "Efektiva".

Dejan Gavrilović

Loša ili dobra poslovna politika, tek izgleda da neki restorani reklamu na aplikaciji za dostavu svale na teret potrošaca.

- Neko objašnjenje bazirano na nekim našim nezvaničnim saznanjima se odnosi na to da dostavljač naplaćuje uslugu dostave i od potrošača i od restorana od kog je preuzeo hranu, pa da bi restoran nadoknadio to što plati dostavljaču on zato uvećava cenu, ako ide dostava preko tih poznatih aplikacija za dostavu - objasnio je Gavrilović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track