GARSONJERA OD 33 KVADRATA ČAK 99.000 EVRA: Od cene kvadrata u Beogradu čoveku ne bude uopšte dobro!
Luksuzni stan/Ilustracija, Foto: Profimedia

Nebu pod oblake

GARSONJERA OD 33 KVADRATA ČAK 99.000 EVRA: Od cene kvadrata u Beogradu čoveku ne bude uopšte dobro!

Društvo -

Za većinu građana su opcija udaljenije zone grada, poput Rakovice, Višnjičke banje, Borče, nekih delova Čukarice i Voždovca gde su cene po kvadratu još uvek na nivou od 900 do 1.200 ili 1.300 evra

Ako vam kažemo da je cena izdavanja stana na Vidikovcu "do juče", u proseku, iznosila do 250 evra, a sada dostiže čak 400 evra, onda je jasno koliko su nekretnine naprasno poskupele u kratkom periodu - u svakom pogledu.

S obzirom na rastuće cene na perifernim delovima grada, možemo pretpostaviti koliko su tek skočile cene u centru i oko njega, na Vračaru, Dedinju, Novom Beogradu, određenim delovima Voždovca. Porodice, posebno mlade, zaista su u problemu danas. Dobar deo njih prvo čeka na odobrenje stambenog kredita, a onda se suočava sa tesnom ponudom i paprenim cenama.

Tako se vremenom "probilo" i Lekino brdo, a posebno Merin Hil, gde se mahom grade luksuzni stanovi, penthaus varijante, i gde je cena po kvadratu čak iznad 2.500 evra. Svakako, treba pomenuti da nije reč o "tipičnim" zgradama, već kako se navodi, o vrhunskoj novogradnji, sa sistemima bezbednosti, video nadzorom i garažnim mestima, koja se uglavnom kupuju uz stan. Ta opcija se trenutno u Beogradu promoviše kao poseban benefit, zbog sve teže situacije s parkiranjem.

Gledajući oglase, i slušajući iskustva ljudi, pažnju nam je posebno privukla garsonjera od 33 m2, koja se prodaje za 99.000 evra. Nalazi se na Lekinom brdu (Voždovac), i prema opisu iz oglasa, ima energetski pasoš, terasu, lift, video nadzor i nije na poslednjem spratu. - Vrlo kvalitetna zgrada, nadomak parka Šumice. U pitanju je pametna kuća (eng. Smart Building), gde daljinskim upravljačem ili aplikacijom na telefonu, na jednom mestu, možete upravljati uređajima u domu: to se odnosi na temperatura grejanja, uključivanje bojlera i svetala, kao i električnih uređaja, zatim na ventilaciju/klimatizaciju, video nadzor, podešavanje roletni - piše u oglasu.

Stan se prodaje namešten, i u opisu je nabrojano koji materijali su korišćeni, ali ipak - ne spada u luks kategoriju, što se primećuje i po fotografijama. S druge strane, evidentno je da je stan vrlo mali i da se čak ni "vizuelno", pametnom uštedom prostora nije mogao postići bolji efekat. O tome koliko se ova investicija isplati, sud će dati potražnja - odnosno broj upita za nju. Ipak, postavlja se pitanje koliko je sve to porodicama u Beogradu ili Srbiji danas neophodno, i da li se javlja veća potreba za gradnjom "tipičnih" zgrada kakve znamo oduvek, a koje sa sobom "povlače" nižu cenu stambenog kvadrata, kako bi automatski bile dostupnije većem delu stanovništva - i to na lokacijama koje nisu nužno na periferiji grada.

Za sada je, možda, jedina opcija da birate udaljenije zone grada, poput Rakovice, Višnjičke banje, Borče, nekih delova Čukarice i Voždovca, gde su cene po kvadratu još uvek na nivou od 900 do 1.200/1.300 evra.

Kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track