OVE DVE PROMENE NA NOKTIMA POKAZUJU DA IMATE POVIŠEN HOLESTEROL: Lekari upozoravaju da on može da dovede čak i do ŠLOGA!
povi[en holesterol, Foto: Profimedia

Dobro pogledajte

OVE DVE PROMENE NA NOKTIMA POKAZUJU DA IMATE POVIŠEN HOLESTEROL: Lekari upozoravaju da on može da dovede čak i do ŠLOGA!

Društvo -

Povišen nivo holesterola u krvi najčešće spada u skrivena stanja, koja nemaju neke jasne simptome, ali stručnjaci otkrivaju koje promene na telu pokazuju da treba što pre da uradite analize krvi.

Holesterol je supstanca koja se normalno nalazi u telu i služi za proizvodnju hormona i vitamina D, a ima ulogu i u procesima digestivnog sistema. Ipak, za nju je najvažnije da ostane u normalnom nivou: za LDL (loš holesterol) - 1,55-4,53 mmol/l, za HDL (dobar holesterol) - 1,03-1,55 mmol/l.

Lekari upozoravaju da ukoliko je nivo lošeg holesterola povišen, on se lepi na zidove krvnih sudova i ugrožava zdravlje srca, a može da dovede i do razvoja ateroskloroze, kamenca u žučnoj kesi, povišenog krvnog pritiska, kao i do šloga, srčanog udara, hrončnog oboljenja bubrega, bolesti perifernih krvnih sudova, angine.

Online kupovina, Hangar, Bioteo, kapi, srce, bilje, angina pektoris, trigliceridi, holesterol, zdravlje, priroda, Stevo Marić, Travar
foto: Profimedia

Povišen holesterol uglavnom ne daje simptome, ali nedavno su iz Dobrotvornog fonda za istraživanja kardiovaskularnih bolesti saopštili da su utvrđena dva pokazatelja ovog stanja na koje treba obratiti pažnju: lomljivi nokti na nogama i nokti koji vrlo sporo rastu.

Kako stručnjaci objašnjavaju, do ovih simptoma dolazi zbog promena u ishrani, a još jedan mogući uzročnik osim visokog holesterola jeste manjak kalcijuma. Kada je holesterol visok, on može da izazove perifernu arterijsku bolest i, samim tim, nakupljanje masti, a krvni sudvi postaju tvrdi, uski ili začepljeni, zbog čega se ograničava protok krvi u stopalima i ispoljavaju pomenuti problemi.

Uz to, može doći do smanjenog rasta dlaka na nogama, crvenkastoplave ili blede kože, rana i čireva na stopalima koji ne zarastaju, dok nokti mogu da postanu i debeli i neprozirni, a mišići utrnuli i teški.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track