Počeo UMEX 2022 u Abu Dabiju, dronove iz Srbije video i Bin Zajed (FOTO)
UMEX 2022 u Abu Dabiju, Foto: Kurir

VELIKI KORAK NAPRED

Počeo UMEX 2022 u Abu Dabiju, dronove iz Srbije video i Bin Zajed (FOTO)

Društvo -

Nakon Dubaija, koji je globalno najveća svetska izložba iz maltene svih oblasti, ovo je sajam koji je specijalizovan za dronove

Najveća bliskoistočna konferencija i sajam posvećen dronovima Umex 2022, otvoren je juče u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Veliki korak napred za industriju bespilotnih letelica u Srbiji, jeste da ove godine po prvi put na najvećem svetskom sajmu posvećenom dronovima i jedna kompanija iz Srbije imati svoj zaseban štand.

Predstavnik Srbije na Umexu 2022 jeste porodična kompanija PR-DC, koja se bavi upravo proizvodnjom bespilotnih letelica.

UMEX 2022 u Abu Dabiju
foto: Kurir

Iako kompanija postoji nepune dve godine, ovo je već drugi veliki sajam na kome nastupaju, nakon najveće svetkse izložbe Dubai Expo 2020. “Nastup na Umeksu za nas je velika čast i ogroman uspeh.

Nakon Dubaija, koji je globalno najveća svetska izložba iz maltene svih oblasti, ovo je sajam koji je specijalizovan za dronove.

To nam daje sjajnu priliku da vidimo gde se nalazimo u poređenju sa proizvođačima dronova širom sveta. Ono što smo več na otvaranju videli jeste da smo jedni od mlađih inženjera na sajmu i ovaj nastup će nam sigurno biti ogromno iskustvo” kaže Miloš Petrašinović iz kompanije PR-DC.

Najvažniji gost na otvaranju Umeksa bio je šeik Mansour bin Zayed Al Nayhan, zamenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar predsedničkih poslova, član kraljevse porodice i vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti.

On je obišao i srpske dronove i u razgovoru sa našim stručnjacima razmenio utiske o bespilotnim letelicama iz Srbije. Kompanija PR-DC će na Umeksu predstaviti 3 drona - 2 drona IKA-01 i glavni proizvod IKA-20, čiju su serijsku proizvodnju započeli nakon Dubai Expa.

“Naziv dronovima iz serije IKA dali smo po pokojnom profesoru čvrstoće letelica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Iliji Krivošiću. Upravo on je zaslužan za desetine generacija uspešnih vazduhoplovaca i time želimo da njegov nadimak IKA bude zauvek upisan u istoriju vazduhoplovstva kao prve bespilotne letelice iz Srbije koje se prodaju na svetskom tržištu” kaže Petrašinović, inače asistent na Mašinskom fakultetu.

Sajam Umeks 2022 biće, pored bespilotnih letelica, fokusirani i na tehnologije simulacija i robotike ne samo u vazduhoplovnim primenama.

Na komercijalnom delu sajma ulestvovaće 26 zemalja, a uz Srbiju još šest država imaće po prvi put privatne kompanije a to su Turska, Austrija, Malta, Bugarska, Izrael i bahrein. Sajam u Abu Dabiju traje do srede, 23. februara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track