O OVOM LEKU JE PRIČALA CELA SRBIJA: Mnogi su ga uzimali preventivno u lečenju PROTIV KORONE! A istraživanje je pokazalo OVO!
ivermektin, Foto: Shutterstock, Prinstcreen

STUDIJA

O OVOM LEKU JE PRIČALA CELA SRBIJA: Mnogi su ga uzimali preventivno u lečenju PROTIV KORONE! A istraživanje je pokazalo OVO!

Društvo -

Istraživanje koje je sprovedeno u Maleziji, a objavljeno u prestižnom žurnalu JAMA internal medicine, pokazalo je da ovaj lek ne može da se koristi u lečenju koronavirusa

Lek "ivermektin" ne sprečava teške oblike kovida i ne može da se koristi u lečenju koronavirusa, pokazalo je najnovije istraživanje sprovedeno u Maleziji, a rezultati studije su objavljeni u petak u žurnalu JAMA internal medicine. "Ivermektin" je jedan od lekova koji je stekao status "čudesnog leka", pa su ga građani često pili i preventivno, jer je kružila lažna informacija među građanima, pa čak i zdravstvenim radnicima i lekarima, da sprečava teške oblike bolesti. Istraživanje sprovedeno u Maleziji je dokazalo da "ivermektin" ne može da se koristi u ovu svrhu.

Ivermektin, Lek za koronu, Ivermectin, Lek za konje
foto: Shutterstock, Prinstcreen

Istraživanje

Lekari iz bolnice "Radža Permajsuri Bajnun" sproveli su istraživanje na 490 kovid pacijenata u periodu od maja do oktobra 2021. godine. Ti pacijenti bolovali su od blagog do teškog oblika kovida, a polovini pacijenata je dat "ivermektin".

Nuspojave posle "ivermektina"

  • osip
  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • bol u stomaku
  • oticanje ekstremiteta i lica
  • vrtoglavica
  • nagli pad pritiska
  • trovanje

Svi pacijenti bili su stariji od 50 godina i imali su komorbiditete koji su ih svrstavali u rizičnu grupu. Rezultati su pokazali da se ozbiljan oblik bolesti razvio kod 21,6 odsto pacijenata koji su pili "ivermektin" i kod 17,3 odsto onih koji su primali standardnu terapiju, piše Dejli mejl. Za ozbiljan oblik bolesti uzimali su primere kada je pacijentima bio neophodan kiseonik.

Ne preporučuje se

Infektolog prof. dr Žarko Ranković rekao je za Kurir da je "ivermektin" lek koji nije dobio odobrenje od Agencije za lekove i zdravstveni sistem naše zemlje ga ne preporučuje za lečenje protiv koronavirusa.

Žarko Ranković
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Samim tim svim lekarima i zdravstvenim radnicima je upućena jasna poruka da ovaj lek ne smeju preporučivati i ne smeju ga koristiti u lečenju kovida. Oni koji su to uradili su se ogrešili, pa je i Lekarska komora morala da postupa u skladu s tim. Dosta naučnika je radilo na dokazivanju tvrdnji da ovaj lek ne utiče na sprečavanje teške kliničke slike kod kovida, a ovo je samo još jedna u nizu tih studija - kaže prof. dr Ranković.

Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, rekao je da je pokrenut postupak protiv 18 lekara zbog "ivermektina", što je dobilo i sudski epilog. - Uvek kada se pojavi neka pošast, pojavi se alternativna metoda lečenja - rekao je Dinić za RTS.

O ivermektinu

Veterinarski lek

Priče o "čudotvornim svojstvima" ovog leka i njegovom uticaju na lečenje kovida pojavile su se prošle godine. Ovaj lek protiv parazita širokog spektra registrovan je još sedamdesetih godina prošlog veka za lečenje parazitskih oboljenja kod ljudi i životinja. Lek je veterinarski, a samo u pojedinim slučajevima se koristi u humanoj medicini. Kod životinja, ovaj lek najčešće se koristi za lečenje od glista. Prepisuje se životinjama, a proizvodi se u različitim oblicima - tablete, mast ili tečnost.

Podsetimo, LKS je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak pred sudom časti protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom "ivermektin". Podsetimo, prof. dr Bojko Bjelaković iz Niša, jedan od lekara koji su bili administratori u bizarnoj Vajber grupi "LNRE - ivermektin preporuke", smenjen je s funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track