NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih i preminulih nego juče
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih i preminulih nego juče

Društvo -

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.404 građana od kojih je 2.130 novozaražena.

Preminula su 44 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 110 obolelih.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 11.679 građana, od kojih je 2.648 novozaražena. Premilo je 45 pacijenata, a na respiratorima je bilo 109 obolelih.

Otvoren renovirani deo Kliničkog centra Srbije

Novi, renovirani deo Kliničkog centra Srbije (KCS) otvororen je danas. Ima urgentnu garažu sa mestom za sletanje helikoptera, što će ubrzati prijem najtežih slučajeva, a u jednom trenutku će moći da zbrine 24 pacijenta priključenih na aparate, rečeno je danas povodom otvaranja zgrade KCS-a.

Obnovljenu zgrade KCS-a obišao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako je rečeno u toj ustanovi ubuduće lekari će dočekivati pacijente, a ne medicinski tehničari kako je do sada bila praksa.

Prema dosadašnjim podacima iz KCS-a, u toj medicinskoj ustanovi godišnje bude zbrinuto oko milion pacijenata, od kojih je svaki treći iz unutrašnjosti. U novoj zgradi na 86.000 kvadratnih metara, moguć je prijem 800 pacijenata, a obezbedjeno je 825 bolničkih postelja.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je danas istorijski dan, jer će biti otvorena od najvećih i najsavremenijih bolnica ne samo u regionu nego u Evropi.

Klinički centar Srbije, Aleksandar Vučić
foto: Kurir

"Pola veka je trebalo da se izgradi novi Univerzitetski klinički centar Srbije, tu su ogromni bolnički kapaciteti, izuzetno skupa i moderna oprema tako da možemo da radimo i visokospecijalizovane zahvate u svim granama medicine", rekao je doktor Ašanin. Prema njegovim rečima zgrada ima 34 operacione sale, osam angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta, a uvodi se nova robotizovana tehnologija. "Čekamo i pet skener, tu je potpuno renovirano odeljenje za nuklearnu medicinu", rekao je Ašanin i dodao da prve pacijente očekuju do sredine marta.

U novu zgradu prelazi ceo Urgentni centar, klinike za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju, za endokrinologiju, biće Odeljenje za fertilitet, kao i Centar za transplantaciju. Ašanin je rekao da će u naredna dva-tri dana biti otvoren konkurs za prijem 18 lekara u stalni radni odnos.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track