HTELI SU SRBE DA PROGLASE ZA GENOCIDAN NAROD, A ONDA JE ON DIGAO RUKU: Sprečio je najveću sramotu u UN sa samo nekoliko reči!
Vitalij Čurkin, Foto: Fonet, 3.maj 2014

dan kada je svet želeo da nas ocrni

HTELI SU SRBE DA PROGLASE ZA GENOCIDAN NAROD, A ONDA JE ON DIGAO RUKU: Sprečio je najveću sramotu u UN sa samo nekoliko reči!

Društvo -

Velika Britanija je 8. jula 2015. godine, uz podršku SAD i većine zemalja EU, podnela Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predlog rezolucije povodom dvadesetogodišnjice dešavanja u Srebrenici. Tom rezolucijom, po prvi put u istoriji ljudskog roda se jedan narod, srpski narod, zvanično proglašavao za "genocidan".

Sve države su ćutale uz dozu odobravanja, navodi se na Fejsbuk stranici "Istorija Srba". Zapadne države su entuzijastično branile teze iznete u takvoj rezoluciji, a u celu priču su se uključili čak ministri spoljnih poslova.

Samo se u sali odjednom pročuo glas na ruskom jeziku:

- Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan i nije legitiman - zapretivši da ako se taj predlog stavi na glasanje, Rusija će uložiti veto. To je bio glas ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina.

Čurkin je podigao ruku i uložio veto sprečivši tako najveću ljagu da jedan narod, ovog puta srpski, da ga zvanično UN proglase "genocidnim".

Američka ambasadorka je govorila da je to najveća "mrlja" u istoriji UN, ambasador Velike Britanije je bio "zgrožen" ruskim vetom, dok je francuski ambasador pozivao članice UN da "odbace" pravo veta kada se raspravlja o pitanjima ratnog zločina i genocida i da glasaju za rezoluciju kojom se Srbi označavaju genocidnim.

Rusija je jedina bila protiv takve rezolucije iskoristivši pravo veta, dok su četiri zemlje - Kina, Nigerija, Venecuela i Angola - bile uzdržane.

Mnogi ovih dana pitaju šta je to Rusija uradila za nas. I da ništa do tada nije uradila - ovim potezom je učinila mnogo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track