VREME JE DA ZLOČINCI ODGOVARAJU: Povodom 23. godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije oglasio se loznički SUBNOR
Foto: Kurir.rs/T.I.

VREME JE DA ZLOČINCI ODGOVARAJU: Povodom 23. godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije oglasio se loznički SUBNOR

Društvo -

Povodom 23. godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO pakta danas se oglasio loznički SUBNOR koji ističe da za ‘’taj zločin još niko nije odgovarao’’ i da je ‘’vreme da i oni stanu pred sud pravde’’.

- Danas je tačno 23 godine od kako je NATO alijansa započela bombardovanje naše zemlje pod izgovorom da ‘’štiti ljudska prava’’ na Kosovu i Metohiji. Taj sramni čin, bez ikakvog opravdanog povoda i razloga i bez bilo kakvog pravnog utemeljenja, izvelo je 17 članica NATO pakta, tada najjače oružane sile u svetu. Na jednu malu zemlju za 78 dana, koliko je agresija trajala, sručeno je na desetine hiljada tona bombi sa najprljavijim sadržajem namenjenim za masovno ubijanje svega živog što se po zemlji kreće. Sve su to nevine žrtve čiji je jedini greh bio što nisu simpatični zločincima – stoji u saopštenju lozničkog SUBNOR-a.

Podsećaju da su ‘’porušeni mnogi gradovi, mostovi, fabrike, bolnice, da je poginulo mnogo vojnika, blizu 3.000 je ubijeno civila, nejači i nemoćnih ljudi’’. Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine oko 20 časova vazdušnim napadima na vojne ciljeve, a onda i privredne i civilne objekte, i trajalo je do 10. juna, i usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno 78 dana. Tokom NATO ataka gađan je i vrh legendarne planine Gučevo, prvi put 27. marta kada je meta bio radijski i televizijski predajnik, a ponovo 5. aprila kada je srušen i antenski stub nedaleko od spomen-kosturnice.

(Kurir.rs/T.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track