OD DANAS TAČNO ZNAMO KAKVO MESO I MESNE PRERAĐEVINE JEDEMO: Sve što je iz Srbije lako ćete prepoznati po ovom NATPISU!
meso, Foto: Shutterstock

VAŽNO

OD DANAS TAČNO ZNAMO KAKVO MESO I MESNE PRERAĐEVINE JEDEMO: Sve što je iz Srbije lako ćete prepoznati po ovom NATPISU!

Društvo -

Građani Srbije od danas će znati da li jedu domaće ili uvozno meso, jer će ovi proizvodi u radnjama i kasapnicama imati oznaku "Proizvedeno u Srbiji". Takode, ovaj žig imaće i prerađevine u kojima se nalazi polovina mesa domaćeg porekla.

Obeležje će se nalaziti pored cene ili u vitrini u kojoj su meso i prerađevine.

- Jedna od najbitnijih informacija za potrošače, pored cene i roka trajanja, jeste informacija o poreklu. Smislili smo najjednostavniji način da to obeležimo bez menjanja ambalaže, a da opet znate da je to proizvod u skladu sa propisima - rekao je šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Raketić.

meso, šnicla
foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina je da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da može da se obeleži grafičkom oznakom "Proizvedeno u Srbiji", a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

- Osim garancije proizvođača da je meso domaće, kontrolisaće ga Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija, koja vrlo lako može da uđe u trag poreklu proizvoda na osnovu radnog naloga u mesnoj industriji, jer u nalozima piše poreklo sirovine i sastojci koji idu u određenu prerađevinu. Mislim da naši proizvođači moraju biti svesni da je ta izjava dokaziva i da će biti predmet kontrole - kazao je Raketić.

meso poreklom iz Srbije
foto: Ministarstvo poljoprivrede, Profimedia

Ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda, kao i klaničnoj industriji.

- Iskreno, mislim da će ove novine stvarno pomoći isticanju domaće proizvodnje, jer mislim da ona ima sve neophodne kvalitete, koji treba da se na jasan i vidljiv način istaknu potrošačima - smatra Raketić.

On tvrdi da ova novina neće ni na koji način uticati na rast cena mesa i prerađevina, jer obeležavanje ne izaziva nikakve dodatne troškove u procesu proizvodnje, već će samo uticati na bolju prodaju takvih namirnica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track