13:01

BURNO U STUDIJU ZBOG CENA NEKRETNINA U SRBIJI!

Šta će biti sa cenama stanova i kuća?

BURNO U STUDIJU ZBOG CENA NEKRETNINA! PAŠANOVIĆ: Srpski kupac je razmažen! BUŠATLIJA: Investitori nenormalno zarađuju!

Društvo -

Rusko-ukrajinski rat ima velikog uticaja na cene generalno u celoj Evropi, ali i uprkos problemima sa snabdevanjem određenim sirovinama, nekretnine u Srbiji ne da neće poskupeti, već će i pojeftiniti!

Dakle, iako se isprva činilo da će grana građevinarstva uspeti da odoli svim iskušenjima, situacija se menja što zbog situacije u Ukrajini, što zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Pojedini stručnjaci navode da uprkos oscilacijama na tržištu građevinskog materijala zbog ratnog stanja u Ukrajini, ne vide razloge da nekretnine poskupe, već naprotiv - da će da pojeftine, jer ono što je napravljeno neće moći da se proda kako u Evropi, tako i u Srbiji.

Gosti jutarnjeg programa na Kurir televiziji bili su Ervin Pašanović, stručnjak za nekretnine i Mahmud Bušatlija, ekonomski stručnjak.

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo šta će u narednom periodu biti sa cenama nekretnina u Beogradu i Srbiji.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ne mogu da se složim sa tom ocenom o nekretninama. Cena građevinskog materijala je toliko otišla zbog ukrajinske krize gore da smatram da mora da se prenese na krajnjeg korisnika. Naravno, pričamo o beogradskom tržištu. Stanje u ostalim delovima Srbije može da ostane na nekom bližen nivou, jer je cena građevinskog zemljišta niža i samim tim može da dođe da cene ne osciliraju. Svi su najavili dizanje cena, mislimo na materijale. U poslednje dve godine cena je skočila za 100%. Input je takav da mora da bude viši. Nadamo se da neće dovesti do zaustavljanja Beograda - rekao je za televiziju Kurir Ervin Pašanović, stručnjak za nekretnine.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Stručnjak za ekonomiju Mahmud Bušatlija istakao je da su cene previsoke i da je apusrno da "građevinsrstvo bude najprofitabilnija grana privreda".

- Prvo bih se osvrnuo na jednu činjenicu. Gospodin je rekao da će zbog toga što su materijali skuplji, da će to kupci platiti. Mi imamo građevinsrstvo koje je najprofitabilnija grana u ekonomiji. Što je apsurdno. To nigde nema u svetu. Vi u izgradnji vrlo luksuznih kuća i stanova koji kod nas ne postoje, oni se tako kategorizuju kod nas, ali ne pripadaju tom standardu. U takvim prodajama se zarađuje strahovito mnogo. Sve ove cene koje su prisutne su daleko veće od onoga što bi trebalo. To bi trebalo zakonom limitirati. Ne vidim potrebu da krajnji kupac plaća veću cenu, samo zato da bi ovaj koji gradi zaradio - rekao je ekonomski stručnjak Mahmud Bušatlija.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Pašanović se sa ovim nije usaglasio i dodao je da je "srpski kupac postao razmažen".

- Moram da kažem da se ja apsolutno ne slažem sa tim. Margine su tolike, da, dali ćete verovati ili ne, 10% ne postoji. Cena zemljišta u Beogradu je tolika da je to faktički neizdrživo. Kod nas investitori su u nekom trenutku zarađivali velike marže, a te marže su sada pale. Može da se napravi kvadrat za 700, 750 evra, ali to ne niža klasa kvaliteta stanova. Srpski kupac je postao razmažen. Srpski kupac više ne gleda samo sadržaj koji mu se nudi, već i gde je škola, vrtić - rekao je za televiziju Kurir Ervin Pašanović, stručnjak za nekretnine.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Bušatlija smatra da prosekom plata ne može normalno da se kreditira rata za stan.

- Koliki je prosek plata kod nas? Koliko se može kreditirati iz tog proseka? Vi ne možete da dobijete da kupite stan sa takvim platama. Pet, šest godina sam bio savetnik Internešnal Kolijersa - to je jedna od 3 najveće kuća u svetu koje se bave prometom nekretnana, čitavim procesom nastanka i kupovine. Apsolutno poznajem i kažem da nema ovde ljudi koji mogu da kupe stanove. Većina cena koje su u opticaju jesu cene ponude, a ne tražnje - kaže Bušatlija

- Ja se sa tim ne slažem - rekao je Ervin Pašanović, stručnjak za nekretnine.

- Jedna činjenica samo. Do 2005. godine zbog loše urbanizacije, zbog neplaniranog širenja Beograda vi ste u krugu od stotinak metara od Palate Albanije imali preko 30.000 kvadratnim metara koje i dan danas zvrlji prazno. Vi kada gradite nešto morate da vodite računa da ne uništite vrednost nečije nekretnine. To je kod nas nepoznata činjenica - poentirao je Memed Bušatlija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:21

SMIRIVANJE CENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA TEK 2023. GODINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track