KROZ OVU MRAČNU CRNU ŠUMU BEŽAO JE CRNI ĐORĐE: Ovako je čuveni Danac pisao o Srbiji NEPOZNATA PRIČA O KRALJU BAJKI ANDERSENU
Foto: Shutterstock, Printscreen/Facebook

zanimljiva priča o Beogradu

KROZ OVU MRAČNU CRNU ŠUMU BEŽAO JE CRNI ĐORĐE: Ovako je čuveni Danac pisao o Srbiji NEPOZNATA PRIČA O KRALJU BAJKI ANDERSENU

Društvo -

Na današnji dan 1805. godine rođen je čuveni danski književnik poznat u svetu najviše po bajkama, Hans Kristijan Andersen.

U svom bogatom književnom opusu bavio se mnogim temama, ali su najdominantnije ostale bajke koje čitaju deca i odrasli širom sveta.

Neke od najpoznatijih su - Ružno pače, Carevo novo odelo, Mala sirena, Princeza na zrnu graška, Palčica i druge bajke i priče.

Beograd, Hans Kristijan Andersen
foto: Shutterstock, Printscreen/Facebook

Međutim, poznat je i po svojim putovanjima po svetu. Jedno takvo putovanje bilo je i putovanje, slučajno ili ne, putovanje kroz Srbiju.

U putopisnoj knjizi "Bazar jednog pesnika" danski književnik opisao je Beograd i Srbiju, posebno se interesujući za folklorni život Srba.

Andersen sigurno nije znao srpski jezik, ali je u društvu nekog kapetana Filipovića, kako je poznato široj javnosti, saznavao stvari o njenoj istoriji o Marku Kraljeviću i junacima, običajima i naravima.

- Kroz ovu mračnu hrastovu šumu bežao je ka reci Savi Crni Đorđe, prvi oslobodilac Srbije; ova šuma i ova reka bili su poprište jedne od tragičnih scena ondašnje borbe, koja živi i živeće u narodnoj pesmi. Crni Đorđe pobegao je sa svojim starim ocem, pastirom Petronijem; već su videli reku Savu i granicu Austrije, a oca je ispunio bol što napušta otadžbinu; zamolio je sina da se preda, kako bi mogli da umru na otadžbinskom tlu - napisaće čuveni pisac u Bazaru jednog pesnika.

Putovanje kroz Srbiju nastalo je kada se vraćao iz Carigrada. Uzvodno Dunavom do Beča, posetio je Kladovo, Staru Palanku, Zemun, Pančevo, Novi Sad, Begrad. Ostalo je zabeleženo da je sa tog putovanja nastao je putopis "Bazar jednog pesnika" objavljen 1842. godine. Na naš jezik putopis su prevele Sofija Bilandžija i Mirna Stevanović, a objavila Srpska književna zadruga.

Kalemegdan
foto: Mykhailo Brodsky

- Ispod, tamo gde se Sava uliva u Dunav, nalazi se oronula kula, Nebojša, što znači "Ne boj se!"; sa ovih otvora su u Dunav bacani leševi pogubljenih. U ovoj kuli u najdubljoj tamnici u koju je prodirala voda bio je zatočen plemeniti knez Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša; on je u otvorenoj borbi naterao pašu da izruči zarobljenike. Uspomene koje se vezuju za ovom mesto, probudile su pomisao na šumskoga trola koji steže svoje jake noge oko vrata princa Agiba, kako nam pripoveda bajka. Pre pogledu na ovaj jezivi propali toranj čini mi se kako osećam da me vlažni zidovi stežu poput trolovih nogu. Kakve se samo strahote vezuju za ovaj prizor koji sada pred nama leži ispunjen najlepšom sunčevom svetlošću, sa svežim zelenim drvećem, suncem obasjanim minaretima, kupolama i kućama s crvenim krovovima - zapisao je Andersen u svojoj putopisnoj knjizi.

Podsetimo, zvanični odnosi između Srbije i Danske uspostavljeni su 1917. godine, a nekadašnji danski premijer A. F. Rasmusen posetio je Srbiju oktobra 2003. i novembra 2008. godine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track