ŽENE U SRBIJI SE PROPILE TOKOM PANDEMIJE KORONE! Ovo su razlozi, jedan od njih je ZABRINJAVAJUĆI!
sve više žena se odaje alkoholu, Foto: Profimedia

OKIDAČ

ŽENE U SRBIJI SE PROPILE TOKOM PANDEMIJE KORONE! Ovo su razlozi, jedan od njih je ZABRINJAVAJUĆI!

Društvo -

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj odnos muškaraca i žena koji su pre kovida tražili pomoć bio je četiri prema jedan, a sada je taj odnos izjednačen, kaže direktorka dr Diana Raketić

Sve je više žena u Srbiji koje se odaju alkoholu, ali pandemija korone, koja traje više od dve godine, bila je dodatni okidač da se sve veći broj pripadnica lepšeg pola okrene alkoholizmu, upozoravaju stručnjaci.

fotografija, žena, vino, selfi, mobilni telefon, stan, alkohol
foto: Profimedia

Odnos muškaraca i žena koji su pre kovida pomoć tražili u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj bio je četiri prema jedan, a sada je taj odnos gotovo izjednačen, upozorava direktorka ove ustanove dr Diana Raketić.

- Visokoobrazovane žene od 35 do 50 godina s decom u više od 70 odsto slučajeva su zlostavljane. Tako izgleda profil žene koja utehu pronalazi u alkoholu. Uz neki traumatizujući efekat, stalno su sklone da alkoholom vrše jednu hemijsku disocijaciju, da nikada nisu u kontaktu s traumom na nekom svesnom nivou, iako ta trauma postoji.

Dodatni okidač bila je pandemija. Situacije kako ćemo preživeti, da li ćemo preživeti, da se ne razbolimo. Uzimajući alkohol, sedative, partnerske relacije budu još gore, pune nasilja, svađa - navodi za RTS dr Raketić.

Ljiljana Jovančić

Lečenje dve godine

Psiholog iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj Ljiljana Jovančić kaže za RTS da dve godine traje terapijski proces, koji je u početku intenzivan, svakodnevno se dolazi, a posle jednom nedeljnom i traje dve godine:

- Nekada se produži, u zavisnosti od rehabilitacije samog pacijenta. Dodatni problem u lečenju žena koje se bore sa alkoholizmom jeste osuda okoline.

Neuropsihijatar prim. dr Jasna Daragan Saveljić, koja je radila u pomenutoj ustanovi, kaže za Kurir da je istraživanje pokazalo da su zapravo žene te koje su bile najpogođenije tokom pandemije, kako starije, tako i adolescentkinje:

- Zbog toga su one sklonije depresiji, a alkohol i depresija idu ruku podruku. Ovo je vanredna situacija koja je donela dodatni pritisak na žene. Zdravlje, porodica, briga, deca, školovanje, prekid uobičajenih kontakata uzroci su koji ženu vode u depresiju, a samim tim i pribegavanju čašici kao nečemu što će smanjiti taj stres, a zapravo samo dovedu sebi u ozbiljne psihičke, fizičke, socijalne i porodične probleme.

Psiholog Radmila Vulić Bojović ističe za Kurir da je u poslednje vreme primećen porast broja žena koje se odaju alkoholu.

Radmila Vulić Bojović
foto: Printscreen Youtube/RTS

- Žene su sve "ravnopravnije" u društvu, pa nagomilane stresove i probleme "rešavaju" pribegavanjem piću. Alkohol je anksiolitik koji smanjuje napetost, ali češće konzumiranje u većim dozama dovodi do zavisnosti. Žene su zbog pritisaka na svojim leđima sklone alkoholu i misle i da će im on pomoći u rešavanju istih, a zapravo je taj odnos disfunkcionalan - objašnjava Vulić Bojović i dodaje:

- Alkohol ostavlja iste posledice i na ženu i na muškarca, s tim što se muškarcima u našem društvu više prašta, dok se ženama ne praštaju ovakve stvari, pa zbog toga i izbegavaju da se jave lekaru. Pored toga što strada zdravlje, alkoholizam ukida i sve veze s porodicom, suprugom, decom, pa i sa samim sobom, jer žena stvara osećaj krivice.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track