GRAĐANI PRUŽAJU PODRŠKU PROFESORU IZ SMEDEREVA KOJI JE UDARIO ĐAKA: Kolege pokrenule peticiju i tvrde ISPROVOCIRAN JE!
Foto: Kurir/T.I.

suspenzija

GRAĐANI PRUŽAJU PODRŠKU PROFESORU IZ SMEDEREVA KOJI JE UDARIO ĐAKA: Kolege pokrenule peticiju i tvrde ISPROVOCIRAN JE!

Društvo -

Nastavnik iz Smedereva dobio je krivičnu prijavu zbog fizičkog nasilja nad učenikom u Osnovnoj školi "Branislav Nušić" a uporedo sa tim, kolege su pokrenule peticiju podrške za njega, koju je od 6. aprila do sada potpisalo više hiljada njih.

Potpisnici peticije, kako kolege, tako i roditelji, za njega imaju samo reči hvale. Kažu da je odličan pedagog, da je smirena osoba sa visokim nivoom tolerancije, i da je ovako odreagovao jer je isprovociran.

Na Fejsbuk stranici peticije.online osvanula je peticija za njega pod naslovom Podrška za nastavnika.

U peticiji se podseća na incident koji se dogodio, ali i ističe da se desio "izazvan neprimerenim i nevaspitanim ponašanjem učenika osmog razreda prema nastavniku fizičkog vaspitanja u toj školi".

- Javnost je upoznata sa snimkom koji je sačinio jedan od prisutnih učenika, ali samo u delu u kome se vidi reakcija nastavnika, ali ne i sa delom u kome nastavnik prethodno trpi uvrede i psovke učenika na račun svoje porodice i dece. Učenik koji je inicirao događaj jeste neko kome ovakvo ponašanje nije strano i koji ovakve obrasce ponašanja ponavlja vrlo često, o čemu svedoče brojni nastavnici i učenici - navodi se između ostalog u tekstu peticije u kojem se ističe i da ovo nije samo borba nastavnika već svih kolega.

Kolege i građani koji su potpisali peticiju kažu da poznaju nastavnika i da mu pružaju punu podršku.

- Smatram da su profesori ti koji konstantno trpe nasilje bez ikakve zaštite - napisao je jedan od potpisnika peticije.

Žena, očigledno koleginica, opisala kao nastavnika sa zavidnim nivoom tolerancije:

- On je predivna osoba sa zavidnim nivoom tolerancije, odličan pedagog, predavač, nastavnik, predivan čovek! Podrška.

Jedna majka kaže da ga lično poznaje, i tvrdi da je divan i kao čovek i kao nastavnik.

- Dala sam mu puno poverenje kada je vodio moje dete na zimovanje i opravdao ga je. Žao mi je što prolazi kroz ovu torturu, ali znam sigurno da nije jedini.

Jedan Goran kaže, takođe, da ga lično poznaje.

- Imam samo reči hvale za tog čoveka. Nije u redu da se slome kola na njemu jer niko od nas prosvetnih radnika nije mašina da u specifičnim i neočekivanim situacijama reaguje po programu.

Ima onih koji su podržali njegovu reakciju.

- Apsolutno podržavam reakciju profesora koji, inače, važi za izuzetnog pedagoga i smirenog čoveka. Isprovociran je, samo štitio svoje dostojanstvo i ugled.

Sve se, da podsetimo, desilo na petom času u odeljenju osmog razreda, i sve je jedan učenik zabeležio telefonom. Nastavnik je najpre prišao učeniku, a potom ga povukao snažno, tako da je gotovo pao sa stolice, a onda ga je udario u potiljak. Nastavio je da viče na njega.

Od tada i nastavnik i učenik su na bolovanju, a škola je pokrenula postupak koji će dovesti do suspenzije profesora. Procedure su u toku.

Direktor škole izjavio je da je u pitanju miran nastavnik koji je među decom omiljen i da su svi u odeljenju bili iznenađeni postupkom, piše Telegraf.

U svakom slučaju, direktor ne opravdava ponašanje koje je na snimku zabeleženo u četvrtak.

- Mi smo napravili akt o suspenziji, ali profesor je na bolovanju, tako da u svakom slučaju ne dolazi na posao. Čeka ga sve ono što je zakonom predviđeno, a to je disciplinski postupak. Šta će tužilac reći, to je posebno - kazao je direktor.

On je dodao i da je povodom ovog slučaja dao i izjavu u policiji.

- Znaju se pravila ponašanja u školi, kako to ide, svako ko tako nešto uradi mora da bude spreman na sankcije, bez obzira što ga je učenik pre toga, prema izjavama nastavnika, vređao psovkama i nazivao pogrdnim imenama. Još nismo u prilici da proverimo izjave oba aktera, jer ne dolaze u školu. Iz izjave učenika odeljenja stoji da je bilo verbalnog sukoba - kazao je direktor.

Majka je učenika, dodaje, vodila lekaru nakon incidenta, pa se on u petak nije pojavio u školi.

- Niko ne opravdava takvu situaciju, bez obzira na uvrede i psovke - podvlači direktor.

Škola je o incidentu obavestila nadležnu školsku upravu, a saznanja o događaju ima i gradska prosvetna inspekcija koja će postupati narednih dana, rečeno je u Ministarstvu prosvete, prenosi Telegraf.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je odmah reagovalo i preduzelo čitav niz koraka kako bi se rasvetlilo nasilje nastavnika nad osmakom.

- Policija je u međuvremenu saslušala osumnjičenog nastavnika i juče je protiv njega podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje. U narednom periodu će se u tužilaštvu protiv njega sprovoditi dokazne radnje - naveli su u Tužilaštvu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track