KAKO DA IMATE NAJTVRĐE JAJE ZA VASKRS: Tajne šampiona "Tucanijade" u Mokrinu, tehnika odabira i kuvanja, a evo šta je još važno!
Foto: Kurir

Veštine proverenih majstora

KAKO DA IMATE NAJTVRĐE JAJE ZA VASKRS: Tajne šampiona "Tucanijade" u Mokrinu, tehnika odabira i kuvanja, a evo šta je još važno!

Društvo -

Tucanje ili kucanje jajima za Vaskrs tradicija je koja raduje sve ukućane, posebno za decu koja posle "odmeravuju snagu" i sa drugarima, a otišla je dotle da se svake godine u Mokrinu održava i takmičenje.

Pobedničko jaje, ono najtvrđe, na kraju tog šampionata na ravne časti pojedu sudija i pobednik. Time se otklanja bilo kakva sumnja u regularnost takmičenja, a tako će biti i na predstojećoj 32. "Tucanijadi".

A kako da i vaše farbano jaje bude najtvrđe za najradosniji hrišćanski praznik, otkriva Živica Terzić, glavni sudija Svetskog prvenstva u tucanju farbanim kokošijim jajima.

Živica i sava zubima probaju tvrdoću jaja
Živica i sava zubima probaju tvrdoću jajafoto: Saša Urošev

Prave selekciju mesecima

Od Božića sakupili 300 tvrdih jaja

- Ako neko jaje prilikom kuvanja strada, od jeda možemo da puknemo samo otac i ja, nikako moja mati Danica , supruga Ružica i sestra Kristina. One farbaju 150 jaja koja će se naći na našoj prazničnoj trpez. Otac Sava i moj sin Ivan lane su objedinili titule. Nikad ranije nise desilo da u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji pobede deda i unuk. Sad smo fokusirani da Ivan odbrani titulu. Počev od Božića, pronašli smo oko 300 tvrdih jaja. Mokrin ima oko 2.000 domaćinstava, a u svakom će domaćice ofarbati bar 100 komada - kaže Živica.

- Moj otac Sava, četvorostruki šampion "Tucanijade" i ja sami kuvamo i farbamo takmičarska jaja. To radimo dva dana pre Velikog petka, jer uvek navraćaju ljudi i traže da im damo tvrda jaja, da se, kako kažu, ne bi obrukali na takmičenju. Nemamo srca da ih odbijemo pa, u proseku, podelimo oko sto komada. Naravno, najtvrđa zadržimo - kaže Živica za Kurir i opisuje tehniku pronalaženja, kuvanja i farbanja jaja:

Pravilo "Tucanijade"

Sef čuva od mahinacija

Da bi se izbegle eventualne mahinacije, u vidu manjeg guščijeg, pačijeg ili većeg morčijeg jajeta koje je "filovano" voskom ili auto gitom, a što se ranije dešavalo, od 14. "Tucanijade" finalna jaja se čuvaju u specijalno napravljenom sefu. Rodonačelnik ovog takmičenja je seoski lekar Bogdan Seđakov. Njegov kolega, stomatolog Živa Ladičorbić, svoje zemljake naučio je da kuckanjem jaja o zube, po zvuku, odrede koje je najtvrđe.

- Zdravi zubi najvažniji su alat za biranje jakih jaka. Takmičari kuckanjem o jedinice, određuju koje ima granitnu ljusku. Najbolja je oblo jaje koje "sitnije tuče", poput kucanja u staklo. Ukoliko su to viši tonovi, onda je to jaje koje obećava. Apsolutno drugo ništa nije važno. Dakle, nebitno je da li je jaje belo, tamnije, sa krupnim ili sitnijim flekama.

Prošlogodišnje finale u Mokrinu
Prošlogodišnje finale u Mokrinufoto: Saša Urošev

Sava i pojašnjava kako se kuvaju ovakva jaja:

Vaskrs, jaja, vaskršnja jaja
foto: Kurir

- Jaja držimo na sobnoj temperaturi. Stavimo u vodu, u kojoj se već nalazi farba. Kad voda proključa, jaja ostavimo da se kuvaju tri do pet minuta. Ofarbana jaja stavimo na krpu, a potom, kad se ohlade, u karton. Za lepu i sjajnu bolju korisna je i svinjska mast sa kojom se jaja premažu, a osim vizuelnog izgleda to apsolutno ne utiče na tvrdoću.

Kurir.rs/Saša Urošev

Bonus video:

05:08

Domaćica iz Nove Pazove objasnila kako da skuvate najtvrđa vaskršnja jaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track