ZORAN DRAGIŠIĆ: Hram Svetog Save NAJINTERESANTNIJI JE TERORISTIMA, tamo dolazi veliki broj vernika i važno je da bude obezbeđen!
Zoran Dragišić, Foto: Kurir

Posle otkrića Kurira o pretnjama teroriste na grobu patrijarha

ZORAN DRAGIŠIĆ: Hram Svetog Save NAJINTERESANTNIJI JE TERORISTIMA, tamo dolazi veliki broj vernika i važno je da bude obezbeđen!

Društvo -

Prof. dr Zoran Dragišić s Fakulteta bezbednosti kaže za Kurir da je u Beogradu Hram Svetog Save najinteresantniji terorističkim organizacijama, ali i labilnim ličnostima kao najveći hram i kao simbol pravoslavlja u Srbiji, te da treba posebno da bude obezbeđen.

Povodom otkrića Kurira da je lane na grobu patrijarha Irineja, u kripti Hrama Svetog Save, Grk islamsta ostavio preteću poruku da će zapaliti ovu svetinju, a što nam je potvrdio i straešina hrama episkop Stefan Šarić, prof. Dragišić podseća da su verski objekti često bili na meti terorista širom sveta.

Hram Svetog Save, Hram Sv. Save, Terorističke pretnje, Teroristička pretnja, Grob Patrijarha Irineja, kripta Hrama Svetog Save, Episkop Stefan Šarić, Stefan Šarić, Patrijarh Irinej
foto: Zorana Jevtić

- Treba dobro izanalizirati ličnost čoveka koji je to pisao u Hramu i videti da li je povezan s nekom terorističkom organizacijom ili je reč o psihički labilnoj osobi koja je to napisla u stanju duševnog rastrojstva. Naše službe prate pojedince i organizacije povezane s teroristima i odlično to rade.Treba imati na umu u Hram svakodnevno dolazi veliki broj vernika i zato je važno da bude dobro obezbeđen. I dobro je što je Hram angažovao privatno obezbeđenje, svuda u svetu je to praksa, počev od Aja Sofije i svih većih verskih objekata - kaže Dragišić i dodaje:

- Taj neophodni stepen neposredne fizičke zaštite hramovima mogu da pruže privatne firme, dok policija policija, BIA i VBA treba da prikupljaju informacije o potencijalno opasnim osobama koje bi mogle da napadnu neki od hramova u Beogradu, a pre svega Hram Svetog Save. Vernici u hramu treba da se osećaju bezbedno, ali ne kao da su ušli u kasarnu ili u zatvor, ne da ih obezbeđuje policija. Tu je sistem video nadzora, diskretnog nadzora pristupa, pa ako postoji sumnja na određenu osobu ona će biti ispraćena i policija će je sprečiti da nešto uradi. Ne zaboravimo da mora da postoji i protivpožarna zaštita, a i da moraju da se sačuvaju i umetnička dela od neprocenjive vrednosti. Upozorio bih da se obrati pažnja i na druge hramove jer i oni mogu biti meta napada, a posle Hrama teroristima su najinteresantniji Saborna crkva i Crkva Svetog Marka.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja