02:08

POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte

trpeza na veliki petak

POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte EVO IDEJE ŠTA SVE DANAS MOŽETE STAVITI U JELOVNIK

Društvo -

Hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini kada je Isus Hrist stradao na krstu, u "deveti čas dana", odnosno u tri časa posle podne ispustio je dušu. Prethodne noći je uhapšen, izveden pred jevrejske prvosveštenike.

posno
foto: Kurir televizija

Domaćice u Sremu na Veliki petak pripremaju posnu trpezu koja podrazumeva ribu, kao glavno jelo i razne priloge.

To su pasulj, zelena salata, mladi luk i nezaobilazna krompir salata. Takva salata je vrlo često i omiljeni deo porodičnog ručka. Najlepše od svega je što je sve prirodno i domaće, a peče se na smederevcu.

posno
foto: Kurir televizija

- Obarim krompir, isečem ga, iseckam luk, stavim začine, stavljam seng, jer salata bude sveža - kaže za televiziju Kurir Milena Matić, domaćica iz Srema.

Ukusni pasulj na Veliki petak uglavnom nije komplikovan za kuvanje, pa smo saznali kako se to radi u selu.

- Pasulj prvo obarim, onako upola da je skuvan i onda izdinstan dosta luka i šargarepa, stavim začine i izmešen - kaže za Kurir televiziju domaćica Milanka Maricki.

posno
foto: Kurir televizija

Simbolika Uskrsa i stradanja Hristovog ogleda se u miru i okupljanju vernika, pa tako i porodice kao najvažnijeg stuba društva. Zato se domaćice trude da ništa ne fali.

- Baš volim da spremam posno i trudim se da što više raznovrsnih jela napravim. To je važan dan i volim da imam svega punu trpezu. Svako radi koliko može i kako može - kaže za Kurir televiziju domaćica Milanka Maricki.

1 / 12 Foto: Kurir televizija

Jutro u Sremu miriše na ukusno, na tradiciju, na bakinu kuhinju i toplinu doma.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:12

Danas je Veliki petak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track