01:25

FARBANJE JAJA NA VELIKI PETAK VELIKA ZABLUDA Svi misle da je crkveni običaj, a sveštenik otkrio ISITINU! Mnogi ovo NE ZNAJU

vaskrs 2022

FARBANJE JAJA NA VELIKI PETAK VELIKA ZABLUDA? Svi misle da je crkveni običaj, a sveštenik otkrio ISITINU! Mnogi ovo NE ZNAJU

Društvo -

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Ovaj dan obeležava se strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a vernici se okreću duhovnim vrednostima, miru i dobroti. Na taj dan se ne služi liturgija u crkvama i manastirima, a zvona se ne oglašavaju do Vaskrsa.

Na Veliki petak u svakom pravoslavnom domaćinstvu farbaju se i jaja, a ova tradicija datira od davnog hrišćanskog predanja o susretu Marije Magdalene i rimskog cezara.

veliki petak
foto: Kurir televizija

Prema njoj, Marija Magdalena pojavila se pred rimskim cezarom sa punom korpom jaja tvrdeći da je Isus Hristos Vaskrsao.

Dalje predanje kaže da joj je cezar odgovorio da ako je Hristos zasta vaskrsao bilo bi isto kao kada bi bela jaja postala crvena. Marija Magdalena je na to odgovorila "Hristos vaskrse" i tada su sva jaja u korpi bela postala crvena.

Sveštenik Stevan Jovanović u "Usijanju" na Kurir televiziji istakao je da je ta legenda više deo narodnog predanja, nego crkvenog.

veliki petak
foto: Kurir televizija

- Hrišćani koriste crvena jaja da se njihovim razbijanjem pozdrave na Vaskrs. To je deo narodnog predanja i nije deo sveštenih spisa i nije deo Svteog pisma. Malo je verovatno da je Marija Magdalena uopšte mogla da dođe do rimskog Cezara. Možda do nekog ko je bio predstavnik rimske vlasti - istakao je sveštenik Jovanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:08

Domaćica iz Nove Pazove objasnila kako da skuvate najtvrđa vaskršnja jaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track