PREVOZNICI GRAĐANIMA SRBIJE OTIMAJU 20 MILIONA $ NA KARTE! Dva puta nam skuplji međugradski prevoz, nego u Nemačkoj i zemljama EU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Studija Komisije za zaštitu konkurencije i Svetske banke

PREVOZNICI GRAĐANIMA SRBIJE OTIMAJU 20 MILIONA $ NA KARTE! Dva puta nam skuplji međugradski prevoz, nego u Nemačkoj i zemljama EU!

Društvo -

Studije Komisije za zaštitu konkurencije i Svetske banke pokazuju da mi kartu plaćamo više nego mnogii u vropskoj uniji. I to od 16 do čak 145 posto!

Prevoznici staničnu uslugu plaćaju 35 odsto skuplje od kolega u Nemačkoj. Korisnici usluga, zaključuje studija, mogli bi da uštede 20 miliona dolara godišnje na autobuskim kartama i staničnim uslugama kada bi konkurencija bila veća.

- Dohodak po stanovniku u Srbiji iznosio je 2019. godine 41 odsto proseka 27 zemalja članica EU - navodi se u analizi:

- Međutim, uprkos razlikama u u dohotku, cene karata po kilometru na linijama između dva veća grada bile su približno dvostruko veće od prosečne cene u zemljama EU. Utvrđeno je da su više i cene karata između srednjih i malih gradova.

Istraživanje je pokazalo da su tipične cene koje autobuske stanice naplaćuju za ukrcavanje i iskrcavanje putnika više u Srbiji za bar 35 odsto nego u Nemačkoj ili Poljskoj.

I selfiji bi bili još lepši sa nižim cenama prevoza
I selfiji bi bili još lepši sa nižim cenama prevozafoto: Shutterstock

Prema proračunima zaposlenih Grupe Svetske banke sniženje cena karata za 10 odsto mogo bi rezultirati uštedom od nekih 20 miliona dolara za putnike u drumskom saobraćaju u Srbiji.

Prikupljeni podaci ukazuju na to da na dve trećine svih autobuskih linija saobraća samo po jedan prevoznik. Na republičkom nivou deset najvećih poslovnih grupacija opslužuje 52 odsto mreže linija u Srbiji.

- Autoprevoznici su vlasnici većine autobuskih stanica, a svaki grad najčešće ima samo po jednu autobusku stanicu, čime se dodatno učvršćuje lokalna dominacija prevoznika. Podaci koje smo prikupili ukazuju na to da autobuske stanice u Srbiji često naplaćaju dodatne naknade na cenu karte prodate u svojim prostorijama i pružaju povezanim prevoznicima povoljniji tretman nego konkurentima - navodi se u studiji.

Kuris.rs/Politika

Bonus video:

00:32

Zaglavljeni autobusi u Mirijevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track