02:44

DOBRE VESTI, STIŽE SPAS! PROF. DR RAIČEVIĆ: Novim lekovima bi se od moždanog udara spasilo 14.000 ljudi

pokrenuto istraživanje

DOBRE VESTI, STIŽE SPAS! PROF. DR RAIČEVIĆ: Novim lekovima bi se od moždanog udara spasilo 14.000 ljudi

Društvo -

Moždani udar predstavlja urgentno stanje koje treba zbrinjavati po prvom redu hitnosti sa velikim šansama za dobar funkcionalni oporavak.

Uprkos unapređenju terapije moždanog udara, on je među vodećim uzrocima mortaliteta u Republici Srbiji i glavni uzrok invaliditeta kod odraslih.

šlog, Moždani Udar
foto: Shutterstock

Zato je pokrenuto istraživanje koje treba da omogući detaljno razumevanje opterećenja moždanog udara i trenutne kliničke prakse u zbrinjavanju moždanog udara u Republici Srbiji.

Povodom toga, gost Jutarnjeg programa Kurir televizije bio je prof.dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije gde je govorio o značaju ovog projekta.

Ranko Raičević
foto: Kurir televizija

- To je projekat koje je Društvo neurologa Srbije sa firmom iz Zapadne Evrope. Rezultati tog istraživanja su predstavljeni u Skupštini grada Beograda i po prvi put na ovim prostorima, ali i u medicini stavljen je aspekt na socioekonomski problem moždanog udara. Moždani udar je oboljenje koji uzima "najveći deo kolača". Model nudi rešenje za preventivu. Mi smo to pokazali na dva parametra, lekovi koji se koriste u prevenciji i po boljoj pokrivenosti mehaničke trombektomije. Samo na nivou od pet godina, spašeno bi bilo 14.000 života. Ministarstvo Zdravlja je na istom tragu i već pravimo strategiju. Studija će biti sastavni deo toga. Moždani udar ostavlja ogroman invaliditet - rekao je prof.dr Raičević gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Ranko Raičević
foto: Kurir televizija

Moždani udar (šlog) predstavlja neuroški deficit manjeg ili većeg stepena koji traje duže od 24 časa ili se završava iznenadnom smrću, a nastao je usljed oštećenja krvnih sudova mozga, zbog čega je ishranjivanje tog dijela mozga kiseonikom i hranljivim materijama otežano ili potpuno onemogućeno.

SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA

- iskrivljenost lica

- smetnje s govorom

- slabost u ruci i nozi

- trnjenje u ruci i nozi

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:35

OVA BOLEST KOSI ŽENE U SRBIJI, SVAKOG DANA JEDNA UMRE! Doktor Stefanović apeluje: Ako osećate ove simptome, HITNO se javite lekaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track