ČUVALA SAM SE DVE GODINE I ČEKALA OVO KO OZEBO SUNCE! Prvi turisti iz Srbije krenuli za Grčku, evo kako su prošli na granici
Foto: Shutterstock

SEZONA

ČUVALA SAM SE DVE GODINE I ČEKALA OVO KO OZEBO SUNCE! Prvi turisti iz Srbije krenuli za Grčku, evo kako su prošli na granici

Društvo -

Na more u Grčku, kao u leto 2019. godine. Zvuči možda čudno, ali je tako. A, sudeći po veseloj graji i dobrom raspoloženju oko osamdesetak Srba koji su se tiskali ispred autobusa na parkingu kod "Muzeja Jugoslavije" u iščekivanju prvog organizovanog polaska za Grčku, jedva je dočekano.

Torbe i koferi na sve strane, prijateljsko čavrljanje, prisećanje na letovanja kako iz prošle, tako i iz nekih boljih godina, bila su glavna tema razgovora putnika iz Srbije koji su u subotu uveče "probili" led kada se radi o organizovanom letovanju preko turističkih agencija.

- Da ti baka kaže, ja sam ovo čekala ko ozebo sunce. Vakcinisala sam se, pazila, čuvala, kad je trebalo, sedela u kući, nigde nisam išla, sve sam po protokolu radila. Na moru nisam bila, i pored svega toga. Plašila sam se. A sad, kada su nam Grci ukinuli mere, idem sine na dve nedelje da se odmorim ko čovek, i ja i ova moja drugarica. Jedva čekamo da stignemo u naš Pefkohori- kažesimpatična bakica iz Beograda.

Halkidiki, Pefkohori, pljačka
foto: Shutterstock

Pored nje, drugarica, tu negde približnih godina. Veli, kroz iskren osmeh i šalu "kako je ona bila i prošle godine, za razliku od drugarice".Pozitivna energija vladala je na sve strane, a kako i ne bi, već u nedelju će prvi put ove godine uživati u plavetnilu mora. Čini se da su sami putnici više požurivali vodiče i vozače, nego ovi njih, koliko je bila jaka želja da se oseti pomešani miris borova, mora i maslina u vazduhu.

Išao sam i kada su mere bile u toku, prema tome na istom sam. Vakcinisan sam. Osećam se malo konfornije, ali sam poneo masku. Videću kako se drugi ponašaju, kako se lokalci ponašaju. Očekujem lepo vreme, očekujem da ću se lepo odmoriti tokom dve nedelje odmora - ističe jedan od putnika.

Nešto dalje od njega, veleli bračni par priča o svojim putnim iskustvma. Ove godine su već bili u Dubaiji, a sada je red i na omiljenu destinaciju, koju svake godine pohode sa prijateljima.

Evzoni, granični prelaz, Grčka
foto: Printscreen Youtube

Krećući se kroz masu putnika, tu i tamo razmenismo koju reč. Neki su spremni da govore, drugi kažu može, al nezvanično, neće vele da prave zazubice prijateljima koji tek treba da idu. O cenama nije bilo reči, jer kako reče većina njih, odmor u zemlji Helena nema cenu, za krofne, giros, kafu i po neki sladoled, uvek se ima, piše Blic.

Pravo oduševljenje je usledilo kada su vozači otovrili deo predviđen za stvari, a vodičica puta, počela da proziva putnike. Jer, zna se, kroz desetak minuta, autobus će sirenom pozdraviti Beograd dok bude davao gas ka zemlji Helena.

A tamo su stigli na vreme, bez običaja na granicama koji su nam bili poznati prošle godine. Po našem vremenu, autobus je stigao jutros u Pefkohori oko osam časova, što nam je javila vodičica puta agencije koja je organizovala putovanje.

- Nema zadržavanja na granicama. Preševo 20 minuta, Tabanovci 20 minuta, Bogorodica 20 minua i ulaz u Grčku oko pola sata. Vratili su staro pravilo da vodiči nose pasoše na pasošku kontrolu na Evzoniju pošto su prethodne godine putnici izlazili. Nema mera, nema ništa, baš kao u dobra stara vremena - rekla je ona.

Kurir.rs/Blic

bonus video:

00:42

NEMA SUMNJE DA ĆE GRČKA I DOGODINE BITI HIT! Srbi dobili veliku OLAKŠICU, jasno je što svi tamo hrle na letovanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track