MAJMUNSKIH BOGINJA BILO JOŠ 70-IH ALI SE OVAKO BRZO NIKAD NISU ŠIRILE Kon objasnio u kakvoj su vezi s variolom i šta mu je čudno
Foto: Shutterstock, Printscreen/Pink

poznati epidemiolog

MAJMUNSKIH BOGINJA BILO JOŠ 70-IH ALI SE OVAKO BRZO NIKAD NISU ŠIRILE Kon objasnio u kakvoj su vezi s variolom i šta mu je čudno

Društvo -

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su "male epidemije" majmunskih boginja bile zabeležene i sedamdesetih godina prošlog veka, ali da se, istorijski posmatrano, ta bolest po prvi put ovako brzo širi među ljudima.

Kon je za televiziju Pink izjavio da je reč o "bolesti životinja koja se prenosi na ljude, koja je vezana za majmune i to prvenstveno u Centralnoj i Zapadnoj Africi".

"To je bila bolest profesionalaca, ljudi koji su boravili u Africi. Pripada familiji gde pripada i virus variole", kazao je Kon i dodao da je "neobično i da traži dodatnu pažnju" to što se otkrivaju i slučajevi oboljevanja osoba koje nisu bile na putovanju, ali su bili u kontaktu sa obolelima.

Istakao je da se majmunske boginje prenose u bliskom kontaktu "koža na kožu", ali da mogu da se prenesu i kapljično.

"U trenutnom preseku (obolelih) dominiraju muškarci, koji su u bliskom kontaktu i odnosu s muškarcima. Bolest jako liči na velike boginje, sa daleko manjim smrtnim ishodom. U Evropi nikada nije bilo smrtnog ishoda", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, po pitanju epidemije korona virusa, Srbija je "trenutno u stabilnoj situaciji".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja